Posted on 1 hozzászólás

Zavarba ejtő fogalmak a csokoládéval kapcsolatban – és magyarázatuk

csokoládé alapfogalmak

Sokan élnek vissza a csokoládé készítésével és származásával kapcsolatos fogalmakkal, melynek részben a tudatlanság, részben a szilárd szabályok és szabályozás hiánya az oka. A leggyakrabban félreértett és félre értelmezett fogalmak: single-origin, kézműves csokoládé, csokoládé készítő és chocolatier.

Aki minőségi csokoládét szeretne venni, jól teszi, ha előbb átrágja magát a csokoládéval kapcsolatos alapfogalmak zűrzavarán. Ezzel a cikkel fényt kívánunk gyújtani néhány alapfogalom tisztázásával.

Single origin csokoládé

A bean-to-bar csokoládék népszerűségének gyors növekedésével a csokoládé készítők gyakran dicsekednek single-origin csokoládéikkal, ami érthető, mert a csokoládé ízének egyik legmeghatározóbb tényezője az, hogy honnan származik (fontos tényező még a kakaóbab fajtája és a csoki készítő jártassága és módszere is).

De mikor mondhatjuk egy csokoládéra, hogy single-origin, azaz egy bizonyos helyről származó?

Egyes csokoládé készítők az egy országból származó kakaóbabot tekintik single-origin-nak, mások egy adott területről vagy ültetvényről származó kakaót nevezik single-origin-nak, míg mások a kakaóbab fajtáját is megnevezik.

Azonban a kakaó termelés és kereslet volumene miatt már azzal is elégedettek lehetünk, ha a kakaóbab egy bizonyos országból származik, még akkor is, ha ez nem feltétlenül jelent azonos minőséget!

Érdemes észben tartanunk, hogy a single-origin csokoládé nem feltétlenül jobb minőségű, mint a kevert (blended) kakaóból készült csokoládék. (Jelenleg Venezuelában és Madagaszkáron termelik a legfinomabb kakaóbabokat!)

80%-os organikus étcsokoládé Dominikából Taza

Kézműves, vagy artisan csokoládé

Mivel nincs jogi, vagy bármi egyéb definíciója, hogy mi számít kézműves csokoládénak, ezért általában meg kell elégednünk azzal, hogy kézműves csokoládé az, amit nem tömegtermeléssel, nem futószalagon, hanem kézzel és kis darabszámban, csokoládé készítő felügyelete alatt készítenek. Azonban a legtöbb esetben, kénytelenek vagyunk a gyártók jóindulatára és a csokoládé készítő szakma átláthatóságára hagyatkozni.

Bár a kézműves csokoládékat kis darabszámban készítik, az alacsony termelési volumentől még nem lesz a csokoládé kézműves termék! Néhány kisméretű csokoládé gyár használja a termékeire a kézműves jelzőt, melyet azonban nem kézzel készítenek! A kis darabszámú termelés lehetővé teszi a kézműves mester számára, hogy a csokoládé készítés teljes folyamatában ellenőrizni és biztosítani tudja a magas minőséget.

Fabric étcsokoládé 80%-os ecuadorri arriba kakaóból qumquattal és kávéval

Csokoládé készítő és chocolatier

A csokoládé készítő az, aki megveszi a kakaóbabot a termelőktől, megszárítja, megpörköli, kakaóport készít majd a kakaóporból csokoládé pasztillát, vagy couverture-t állít elő. Ha a csokoládé készítő maga is csinál végfelhasználóknak szánt táblás csokoládét, azt nevezik bean-to-bar csokoládénak. A csokoládé készítők hozzák létre a nyersanyagot a chocolatier-ek számára.Raaka csokoládé készítő

A chocolatier pedig az a személy, aki megveszi a csokoládé készítő által készített couverture csokoládét és annak felhasználásával saját csokoládét készít.

Csokoládé készítőkből meglehetősen kevesen vannak, míg chocolatierekből sok van világszerte. A csoki készítők lehetnek egyben chocolatierek is, azonban kevesen vannak akik mindkét tevékenységben profik. A csokoládé készítők gyakran termelnek saját kakaó ültetvényeiken, vagy nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a termelőkkel (Direct Trade).

 

Források

  • thechocolatejournalist.com
  • Taza Chocolates
  • Raaka Chocolates
Posted on Hozzászólás most!

Adakozni öröm

Gorilla 92%-os étcsokoládé

Adakozni öröm. De nem csak a segítés, az adakozás okozta öröm miatt, hanem azért is, mert a Chocolatemakers Gorilla szeletei rendkívül finomak és élvezetesek is!

A holland Chocolatemakers bean-to-bar csokikészítő manufaktúra a Masarang alapítvánnyal együttműködve igazán élvezetes tevékenységgé tette a környezetvédelem támogatását: a Chocolatemakers által készített csokoládék vásárlásával a Masarang alapítványt, és rajta keresztül a hegyi gorillák és az indonéz orangutánok élőhelyének megóvását támogatod!Chocolatemakers Mini Gorilla 68% étcsokoládé

A Masarang alapítvány megoldásokat keres olyan égető problémákra, mint az

  • erdőterületek csökkenése,
  • biodiverzitás csökkenése,
  • klímaváltozás,
  • szegénység,
  • fejletlenség.

A Masarang alapítvány segíti az erdők újratelepítését, a veszélyeztetett fajok fennmaradását, támogatja a helyi kultúrák és közösségek megmaradását.

Adakozni öröm és ezt a jó érzést igyekszik a Darkest Desire egy kis finom étcsokoládéval emlékezetessé tenni. A Darkest Desire csokoládé webáruházban jelenleg a Chocolatemakers két terméke is kapható:

A Darkest Desire csoki webáruházban egyébként majdnem minden termék megvásárlásával támogathatsz civil szervezeteket.

 

 

 

Posted on 1 hozzászólás

A legjobb minőségű étcsokoládék

Melt 70%-os étcsokoládé tengeri sóval

Aki igényes vásárló az a csokoládéból is legjobb minőséget keresi. De milyenek a legjobb minőségű étcsokoládék és hol lehet őket megvásárolni?

A csokoládé minősége alapvetően a kakaó minőségétől és a hozzáadott anyagok mennyiségétől függ. A tejcsokoládék a kakaóporon és kakaóvajon kívül még egy nagy adag tejport, cukrot és egyéb adalékanyagokat (pl. lecitin) tartalmaznak.

Az étcsokoládék csak kakaóport, kakaóvajat és hozzáadott cukrot, valamint vaníliát tartalmaznak. Aki a kakaó ízét szereti, az étcsokoládét fogyaszt, mert így tapasztalható meg a legjobban a kakaó ízvilága.

100%-os vegán étcsokoládé különlegesség - Melt

A legjobb minőségű étcsokoládék

A legjobb minőségű étcsokoládék segítenek a kakaó ízének és hatásának maradéktalan és kompromisszumok nélküli megtapasztalásában. A kakaó egészséges, mert sok flavonoidot és antioxidánst tartalmaz, élénkít és boldogabbá tesz, mert hangulatjavító hatású anyagokat is tartalmaz. A legjobb étcsokoládék általában Criollo kakaóból készülnek, mely a legdrágább és legízletesebb kakaó fajta.

To'ak chocolates

A legjobb minőségű étcsokoládék ismérvei

  • organikus kakaóból készül
  • a csokoládékészítő a teljes elkészítési folyamatot ellenőrzése alatt tartja (bean-to-bar)
  • nem tartalmaz adalékanyagokat
  • a 100%-os étcsokoládék segítenek a kakaó ízének zavartalan megtapasztalásában

Hol lehet a legjobb minőségű étcsokoládékat megvásárolni?

A legjobb minőségű étcsokoládék Magyarországon a Darkest Desire étcsokoládé webáruházban találhatóak meg.

Posted on Hozzászólás most!

Bemutatkoznak a Chocolate Tree étcsokoládéi

Chocolate Tree Porcelana 85%-os étcsokoládé

A skót étcsokoládé manufaktúra, a Chocolate Tree mottója: az Istenek eledele a Földre hozva.

A Chocolate Tree Belize-ben termelt agro-erdészetből származó kakaót használ bean-to-bar étcsokoládéinak elkészítéséhez. Az Uncommon Cacao, a Chocolate Tree partnere, segít megőrizni a biodiverzitást és tisztességes megélhetést biztosít a kakaót termelő farmereknek.

Chocolate Tree Belize Black 100%Belize Black 100%-os étcsokoládé

A 100%-os kakaótartalmú, Belize-i kakaóból készült étcsokoládé egyik nagy kedvencünk. Íze feledhetetlen!

Chocolate Tree Porcelana 85%Chocolate Tree Porcelana 85%-os étcsokoládé

A legendás venezuelai Porcelana kakaóból készült 85%-os kakaótartalmú étcsokoládé igazi ritkaság. Gyümölcsös íze egyedülálló élményt nyújt. Étcsokoládé rajongók számára kötelező megkóstolni!

 

Chocolate Tree Maya Mountain 75%Chocolate Tree Maya Mountain 75%-os étcsokoládé

Egykori korallzátonyon kialakult termőrétegen, a Belize-i hegyek közt termő Criollo kakaó hibridből készül a Chocolate Tree 75%-os étcsokoládéja.

A Chocolate Tree étcsokoládé különlegességei már a Darkest Desire étcsokoládé webáruházban is kaphatóak. Magyarországon csak nálunk!

Posted on Hozzászólás most!

Az étcsokoládé fogyasztás, mint életmód

Darkest Desire Életmód Klub

A kakaót az indiánok az Istenek italának nevezték, fogyasztására fontos szertartások alkalmával került sor. A magas kakaótartalmú étcsokoládék lehetővé teszik a kakaó ízének és egészséges összetevőinek zavartalan élvezetét. A prémium étcsokoládék fogyasztása az egészséges és tartalmas élet része, egyfajta életstílus. 

Egyesek azt hiszik, hogy a luxus a szegénység ellentéte. Pedig nem! A luxus a középszerűség ellentéte!” – mondta Coco Chanel.

A Darkest Desire segíteni kíván abban, hogy minél többen élhessenek minőségi, tartalmas és hasznos életet. Ezt egyrészt társadalmi felelősségvállalással kívánjuk elősegíteni, hogy hasznosnak ítélt szervezeteket támogatunk bevételeinkből. Másrészt a Darkest Desire Életmód Klub segítségével igyekszünk meghonosítani a minőségi luxus étcsokoládék fogyasztásának és élvezetének rituáléját, szertartásosságát.

Legyen közös a szenvedélyünk!

A Darkest Desire Életmód Klubban a tagok és résztvevők megkóstolhatják a legújabb termékeinket, megismerhetik a legjobb étcsokis recepteket, megismerkedhetnek hasonló érdeklődésű étcsokoládé és kakaó rajongókkal.

A Darkest Desire Életmód Klub egy exkluzív közösség, mely nyitott minden bean-to-bar, prémium és luxus étcsokoládé kedvelő számára.

Hiszünk a közös rituálék közösség formáló erejében, hogy szükséges megállni egy-egy pillanatra ebben a rohanó világban, hogy felfedezhessük az élet apró örömeit és rejtett szépségét!

Engedj a csábításnak!

A soron következő rendezvényeinkről tájékozódhatsz Facebook oldalunkon valamint hírleveleinkből is!

Posted on Hozzászólás most!

Bemutatkoznak a 100%-os étcsokoládék

Ritual 100% organikus étcsokoládé

A 100%-os étcsokoládékat általában kevesen szeretik, pedig a bean-to-bar, kézműves termékek kifejezetten ízletesek is tudnak lenni. Nem csak saját használatra, de luxus ajándéknak is tökéletesek!

Webáruházunkban jelenleg öt gyártó 100%-os étcsoki termékei is megtalálhatóak és a következő sorokban szeretném bemutatni őket.

Zotter PeruZotter Peru 100%

A Zotter Labooko Peru talán az egyik legédesebb a 100%-os étcsokoládék közt. Nem véletlen, hogy díjat is nyert Bernardini csokoládé tesztjében: “Meglepően lágy, ahhoz képest, hogy 100%-os csokoládé, teli különböző ízekkel, enyhén keserű és finoman édes”.

A Zotter Peru nem tartalmaz se hozzáadott cukrot se adalékanyagokat, azonban aki nagyon érzékeny a tejtermékekre, azoknak nem ajánlom!

Chocolate Tree Belize Black

Belize Black 100%-os étcsokoládéA skót Chocolate tree 100%-os étcsokoládéja Belize-i organikus agro erdészetből származó kakaóból készül, kakaón és kakaóvajon kívül mást nem tartalmaz.

Nekem az egyik kedvencem, mert kifejezetten élvezhető és elviselhető a fanyar keserűsége.

Remek ajándék, mert nem csak nagyon ízletes, de a csomagolása is lenyűgöző.

Ritual Pure 100%

A Ritual 100%-os organikus étcsokoládéját már kézbe venni és kibontani is nagy élmény, hát még megkóstolni! A kakaó több helyről származik, tehát nem single-origin, de ennek ellenére, vagy épp ezért rendkívül finom, édesen kesernyés, gyümölcsösen zamatos. És valóban igaz, amit róla írnak: ha eddig nem is kedvelted a tiszta étcsokoládét, ez a Ritual Pure elfogyasztása után változni fog! Ritual 100%-os étcsokoládé

Tökéletes ajándék az étcsokoládé szerelmeseinek, luxus kivitelben és csomagolásban.

Manoa World Blend Limited Edition

A Hawaii-i Manoa 100%-os étcsokoládéja három területről származó kakaóból készült, harmadrészt Hawaii-i, Peru-i és Ecuador-i kakaót tartalmaz. Az ízvilága is egyedi, de nem vetekszik a Criollo kakaóból készült étcsokoládék ízvilágával! Manoa 100% organikus vegan étcsokoládé

Szintén nagyszerű ajándék mindenkinek, aki értékelni tudja a tiszta étcsokoládét, exkluzív csomagolásban.

Melt Dark BoldMinden mentes 100% étcsokoládé

A Melt 100%-os étcsokija számomra etalon a tiszta étcsokoládék közt! Igazi luxus étcsokoládé, erőteljes, keserű íze, csak lassan kezd szétáradni a szájban. Nem véletlen, hogy a Criollo kakaót tartják a legjobb minőségűnek, mert teljesen egyedi, sajátos ízvilággal rendelkezik. (A különböző kakaófajtákról már írtunk korábban.)

Valóban merész, ahogyan a neve is mutatja, de aki kipróbálja garantáltan nem fog csalódni!

A Melt étcsokoládéit egyszerű, de mégis elegáns csomagolás rejti. Tökéletes luxus ajándék az étcsokik szerelmeseinek!

100%-os vegán étcsokoládé különlegesség - Melt

Posted on Hozzászólás most!

Melt étcsokoládé Magyarországon

Melt bean-to-bar kézműves étcsokoládé

Már nem csak a Selfridgesben és Nothing Hillen, de a www.etcsokibolt.hu webáruházban is kaphatóak a vegan Melt étcsokoládék.

A Melt London egyik legismertebb luxus csokoládékat készítő boltja. A kézműves csokoládékat világhírű mesterek készítik egyedi receptek alapján, a Nothing Hill-ben és Holland Parkban található boltjaikban. A boltokban a konyha nyitott és a vendégek és vásárlók végignézhetik hogyan készülnek a kézműves csokoládék. A csokoládék készítésének folyamata magával ragadó látvány és a mindent átható csoki illat elbűvöl mindenkit.

A csokoládé az egyetlen olyan étel, mely testhőmérsékleten olvad, innen ered a Melt márkanév is. Az étcsokoládé a legjobban élvezhető, ha hagyjuk a szájban szétolvadni és élvezzük az egymás után lassan kibomló ízkavalkádot.

A Melt 2006-óta készíti a bean-to-bar étcsokoládékat, a legjobb minőségű alapanyagokból és ellenőrzött beszállítóktól, akik támogatják a helyi közösségeket és a környezet védelmét.

A Darkest Desire webáruházában jelenleg hatféle Melt étcsokoládé kapható 65 és 100 százalék közötti kakaótartalommal. Már sokféle 100%-os étcsokoládét megkóstoltunk, de a Melt 100%-os étcsokoládéja még mindig torony magasan a legízletesebb számunkra! Az étcsokoládé különlegessége, hogy Criollo kakaóból készült, továbbá semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz a kakaón kívül.

A másik kedvencünk a Melt Wild étcsokoládéja, mely vadon termő bolíviai kakaóból készül és fantasztikus, egyedi ízvilággal rendelkezik!

Sokan szeretik a Melt cukormentes étcsokiját is, mely cukor helyett maltitolt tartalmaz.

A narancs darabokat tartalmazó étcsokoládé igazi ínyencség, ha valami édesebbre vágyom, mindig ebből tördelek egy keveset.

 

Posted on 2 hozzászólás

Bean to bar – mi van a címke mögött?

bean to bar kakaó

Számtalan kézműves étcsokoládén láthatjuk a ‘bean to bar’ címkét, mint a minőség védjegyét. De mit is jelent valójában a ‘bean to bar’ megjelölés? És hogyan kapcsolódik a minőségi étcsokoládékhoz?

A bean to bar valójában egy kereskedelmi modellt jelent: általában azt jelenti, hogy a készítő ellenőrzi a teljes folyamatot, a kakaóbab megvásárlásától az étcsokoládé elkészítéséig.

A különleges, vagy minőségi étcsokoládé pedig értelem szerűen a minőségre helyezi a hangsúlyt. Mivel a minőségi étcsokoládé gyártás még gyermekkorát éli, ezért a minőségi étcsokoládé megjelölésre sem alakultak még ki iparági standard.

A kakaó világpiacán alapvetően kétfajta kakaót ismernek: a közönséges tömegterméket és a finom, minőségi kakaót.

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a bean to bar, vagy a direct trade, címke nem feltétlenül jár együtt a magas minőséggel, azonban a legtöbb bean to bar étcsokoládé készítő a legjobb minőségű kakaóbabból készíti termékeit.

A bean to bar mozgalom egy sajátos válasz társadalmi, gazdasági és gyártás transzparenciával kapcsolatos aggodalmakra:

  • A társadalmi szempont figyelembe veszi a kakaó termelés és feldolgozás minden egyes lépését és nagyra értékeli e folyamat minden résztvevőjét.
  • A gazdasági szempontok miatt minden ügylet termelők és felvásárlók közt Fair Trade-en alapul.
  • És mivel a gyártóknak fontos a magas minőség, ezért fontos a transzparencia és a termelőkkel való szoros együttműködés és kapcsolat.

Chocolate Tree Porcelana 85%-os étcsokoládé

A kakaó termelési folyamata

A farmokon a kakaó színes hüvelyekben nő magas fákon. Amikor megérik, a munkások machétával betakarítják, ügyelve arra, nehogy megsértsék a fát. Majd a kakaó termését félbe vágják, ahol sűrű fehér pépben rejtőznek a kakaó szemek.

Ezután öt-hat napig érlelik a kakaóbabot és a pépet, majd a munkások kiveszik a kakaóbabot és megszárítják a teraszon, vagy szárító gépekkel. Amikor a kakaóbab nedvességtartalma eléri a hét százalékot, akkor már könnyen tárolható, szállítható.

Az étcsokoládé készítő munkája

A csokoládé készítő kiválasztja és felvásárolja a számára megfelelő minőségű kakaóbabot, majd megpörköli, őrli, megolvasztja és formába önti a csokoládét. Az egész folyamatot kézzel végzik és minden egyes lépésének tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy tökéletes minőségű étcsokoládé legyen a végeredmény.

Chocolate Tree Mexico Stoneground 80% chilis étcsokoládé

A fogyasztói igény a bean to bar csokoládéra

Az utolsó lépésként, az étcsokoládé eljut a fogyasztóhoz. Akiknek a bean-to-bar általában a minőséget és ízt jelöli elsősorban és nem magát a termelőtől a fogyasztóig tartó folyamatot.

Azonban egyre többen ébrednek rá a bean to bar teljes jelentésére és mind többen keresik nem csak a minőséget, de a leellenőrizhető forrást is!

Habár a fogyasztók számára a bean to bar folyamat önmagában nem garantál magas minőséget, mégis egy hasznos eszköz arra, hogy a csokoládé készítők magas minőségű étcsokoládékat készíthessenek.

A bean to bar mozgalom három pillére (gazdasági, társadalmi, technikai) ígéretes jövőt sejtet, melyben a fogyasztók minőségi csokoládét kapnak, a termelők és a készítők szoros együttműködése pedig lehetővé teszi a fenntarthatóságot és azt, hogy a csokoládéból a termelők is emberi körülmények közt élhessenek.

Forrás: www.perfectdailygrind.com

Posted on 2 hozzászólás

Csokoládé és egészség

egészséges étcsokoládé

A közvélekedés nem tartja a csokoládét kifejezetten egészséges tápláléknak, mivel főleg csak kakaót, cukrot és zsírt tartalmaz. Azonban ez a vélekedés megdőlni látszik a legújabb tudományos kutatások fényében!

A csokoládé sok összetevőt tartalmaz, melyek különböző hatással vannak az egész testre:

  • A csokoládéban levő flavonoidok antioxidáns jellegüknél fogva csökkentik koleszterin szintet és ezáltal a szívbetegségek kockázatát. A flavonoidok megtalálhatóak a teában és a vörösborban is, azonban csak a magas kakaótartalmú étcsokoládékban (>80%) van belőlük olyan mennyiség melynek pozitív hatásai érezhetőek is.
  • A teobromin a kakaó meghatározó komponense, mivel ez adja a kakaó kesernyés ízét. Stimuláló hatású vegyület, de nem olyan erős mint a koffein.
  • A koffein is megtalálható a csokoládéban, de a kávéhoz képest elenyésző mennyiségben.
  • A triptofán egy aminosav, amiből az emberi test a szerotonin nevű neurotranszmittert termeli. A szerotonint szokás boldogság hormonnak is nevezni, mivel a magas szintje emelkedett hangulatot eredményez.
  • A feniletilamin az amfetamin elővegyülete, miatta tartják a csokoládét afrodiziákumnak is!
  • Az anandamid egy kannabinoid vegyület, a kannabiszhoz hasonló hatású, azonban az étcsokoládéban nagyon kis mennyiségben található csak meg.
  • A cukor teszi ki az étcsokoládék akár 10-20%-át is. Mértékletes fogyasztás mellett, azonban az étcsokoládékban található cukor és zsír nem okoz egészségügyi kockázatot!

Mértékletes (napi 20-30 g) étcsokoládé fogyasztás mellett, a pozitív hatások felülmúlják a cukrok és zsírok által okozott kockázatokat (pl. elhízás).

Ideje felülvizsgálni a korábbi negatív hozzáállást az étcsokoládéval kapcsolatban és az egészségtelen ételek kategóriájából áthelyezni az egészségesek közzé!

Posted on 6 hozzászólás

A kakaóbab

Criollo, Forastero, Trinitario kakaó bab

Manapság három fajta kakaóbabot használnak a csokoládé készítéshez: a nemes Criollo-t, a közismert Forastero-t és a Trinitario-t, a kettő hibridjét.

A Criollo és Trinitario ritka, finom és aromás kakaóként ismert, míg a Forastero kakaóbab általában a tömeggyártásban használatos. Jelenleg a kakaóbab termelés több mint 90 százalékát a Forastero kakaó teszi ki, a fennmaradó tíz százalékon osztozik a Criollo és a Trinitario.

Criollo

Amit a finom Arabica jelent a kávézóknak, azt a legjobb minőséget jelenti a Criollo az étcsokoládé szerelmeseinek. A Criollóból készült csokoládénak jellegzetes vöröses színe van és különleges ízkavalkád jellemzi: keveredik benne a karamell, a dohány, a dió és a vanília íze is. A Criollóból készült étcsokoládék meglehetősen ritkák, ezért feltétlenül ajánlott a kipróbálásuk ha a kezünkbe kerül egy szelet! A Criolloból készült csokoládé íze szokatlan lehet azok számára, akik a Trinitario-hoz és a Forastero-hoz vannak szokva.

A Criollo az utóbbi évszázadban lett ritkaság, mivel kevésbé ellenálló fajta, mint a Forastero, vagy a Trinitario. Korunkban a Criollo közelebb áll a Trinitariohoz mint az évszázadokkal ezelőtti eredeti Criollohoz. A legfontosabb Criollo fajta, az Ocumare 61Porcelana és a Chuao, melyek ültetvényei Venezuelában találhatóak meg.

kakaóbab töret perui kakaóból

Forastero

A Forastero a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termelt kakaóbab fajta. Eredetileg az Amazonas régiójából származik, de ma már a világ minden táján megtalálható. A legelterjedtebb fajtája az Amenolado, melyet főleg Brazíliában és Nyugat-Afrikában termelnek.

A legtöbb Forastero fajtát nagy mennyiségben és közepes minőségben termelik, de vannak kivételek, például az ecuadori Cacao Nacional és Arriba Forastero, melyek a legjobb minőségű étcsokoládék alapanyagául szolgálnak.

A forastero spanyolul idegent jelent, mert a gyarmatosítás idején a Spanyol birodalom Venezuelában termelte a hazai (spanyolul criollo) kakaót és az Amazonas vidéki kakaó idegennek számított a számukra.

kakaóbab töret

Trinitario

A Trinitario, a Criollo és Forastero kakaó keveréke és Trinidadról származik. A XVII. század végén Criollo fákat ültettek a szigeten, melyeket a XVIII. században megtizedelt egy járvány. Ekkor ültettek Forastero kakaót a helyükre, melyek a Criolloval keveredve létrehozták a Trinitario fajtát. A XIX. század folyamán a Trinitario fajta elterjedt az egész világon és ma már megtalálható Venezuelában, Ecuadorban, Kamerunban, Samoán, Sri Lankán, Javán és Pápua Új-Guinea-ban is.

Mára a Trinitario a legelterjedtebb fajta a minőségi étcsokoládék piacán. Közülük is kiemelkedik a venezuelai Carenero és Rio Caribe változat, mely nagy tiszteletnek és tekintélynek örvend a legjobb minőségű étcsokoládék kedvelői között.

A kameruni Trinitario viszont közepes minőségű, ezért elsősorban a tömegtermeléssel készült csokoládékban található meg.

Forrás: www.chocolate-revolution.com