Posted on

Étcsokis mákgolyó recept

étcsokoládés mákgolyó

Étcsokoládés mákgolyó recept (vegán, laktózmentes, gluténmentes).

A hozzávalók: darált mák és keksz, Zotter étcsokoládé pasztilla
A hozzávalók: darált mák és keksz, Zotter étcsokoládé pasztilla

Hozzávalók:

  • 100 g darált keksz / gluténmentes keksz
  • 200 g darált mák
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • Édesítéshez opciók:
    • 3 evőkanál méz (ha nem vagy vegán), vagy
    • 3 evőkanál nád/kókuszvirágcukor

Én saját részemre nem édesítem semmivel, mert számomra a keksz és a növényi tej megédesíti annyira, ahogyan én szeretem. Adok hozzá annyi növényi tejet (pl. rizstej), hogy összeálljon masszív gombóccá. (A tej mennyisége nagyban függ a keksztől, így ez változhat. A tapasztalatom azt mutatja, hogy ha gluténmentes kekszet használok, akkor kevesebb folyadék kell hozzá.)

Ezt az összeállt gombócot fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy formázhatóbb legyen.

Csokoládébevonat:

Az édesítés itt is ízlés szerint változhat! Ha gyerekek is fogyasztják, akkor adok hozzá 3 evőkanál nád/kókuszvirág cukrot.

Ha igazán különlegesre vágysz és szereted a kakaó kesernyés ízét (mint én), akkor a növényi tej enyhe édes íze is elég.

Gőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét a növényi tejben és ebben a masszában megforgatjuk a megformázott mákgolyókat. Villa vagy fogpiszkáló segítségével sütőpapírra helyezzük és az étcsokoládé megszilárdulása után gusztusosan tálaljuk (ha addig el nem fogyott). 😀

étcsokoládés mákgolyó
Az elkészült étcsokoládés mákgolyók

Ez a recept egy alaprecept. A fantáziádra bízva alakíthatod, kísérletet téve az ízlelőbimbóknak.

Tipp: A mák nagyon jól passzol a citrom ízével, így nyugodtan reszelhetsz bele citromhéját is. A másik nagy kedvencem a mák-meggy kombináció, a közepébe tehetsz akár meggyet is 😉

Egészségetekre! 😉

Flow by Lanita

Mennyire tetszett?

Kattints a csillagra

Átlagos értékelés / 5. Szavazatszám