Közzétéve:

Bemutatkoznak a 100%-os étcsokoládék

Ritual 100% organikus étcsokoládé

A 100%-os étcsokoládékat általában kevesen szeretik, pedig a bean-to-bar, kézműves termékek kifejezetten ízletesek is tudnak lenni. Nem csak saját használatra, de luxus ajándéknak is tökéletesek!

Webáruházunkban jelenleg öt gyártó 100%-os étcsoki termékei is megtalálhatóak és a következő sorokban szeretném bemutatni őket.

Zotter PeruZotter Peru 100%

A Zotter Labooko Peru talán az egyik legédesebb a 100%-os étcsokoládék közt. Nem véletlen, hogy díjat is nyert Bernardini csokoládé tesztjében: “Meglepően lágy, ahhoz képest, hogy 100%-os csokoládé, teli különböző ízekkel, enyhén keserű és finoman édes”.

A Zotter Peru nem tartalmaz se hozzáadott cukrot se adalékanyagokat, azonban aki nagyon érzékeny a tejtermékekre, azoknak nem ajánlom!

Chocolate Tree Belize Black

Belize Black 100%-os étcsokoládéA skót Chocolate tree 100%-os étcsokoládéja Belize-i organikus agro erdészetből származó kakaóból készül, kakaón és kakaóvajon kívül mást nem tartalmaz.

Nekem az egyik kedvencem, mert kifejezetten élvezhető és elviselhető a fanyar keserűsége.

Remek ajándék, mert nem csak nagyon ízletes, de a csomagolása is lenyűgöző.

Ritual Pure 100%

A Ritual 100%-os organikus étcsokoládéját már kézbe venni és kibontani is nagy élmény, hát még megkóstolni! A kakaó több helyről származik, tehát nem single-origin, de ennek ellenére, vagy épp ezért rendkívül finom, édesen kesernyés, gyümölcsösen zamatos. És valóban igaz, amit róla írnak: ha eddig nem is kedvelted a tiszta étcsokoládét, ez a Ritual Pure elfogyasztása után változni fog! Ritual 100%-os étcsokoládé

Tökéletes ajándék az étcsokoládé szerelmeseinek, luxus kivitelben és csomagolásban.

Manoa World Blend Limited Edition

A Hawaii-i Manoa 100%-os étcsokoládéja három területről származó kakaóból készült, harmadrészt Hawaii-i, Peru-i és Ecuador-i kakaót tartalmaz. Az ízvilága is egyedi, de nem vetekszik a Criollo kakaóból készült étcsokoládék ízvilágával! Manoa 100% organikus vegan étcsokoládé

Szintén nagyszerű ajándék mindenkinek, aki értékelni tudja a tiszta étcsokoládét, exkluzív csomagolásban.

Melt Dark BoldMinden mentes 100% étcsokoládé

A Melt 100%-os étcsokija számomra etalon a tiszta étcsokoládék közt! Igazi luxus étcsokoládé, erőteljes, keserű íze, csak lassan kezd szétáradni a szájban. Nem véletlen, hogy a Criollo kakaót tartják a legjobb minőségűnek, mert teljesen egyedi, sajátos ízvilággal rendelkezik. (A különböző kakaófajtákról már írtunk korábban.)

Valóban merész, ahogyan a neve is mutatja, de aki kipróbálja garantáltan nem fog csalódni!

A Melt étcsokoládéit egyszerű, de mégis elegáns csomagolás rejti. Tökéletes luxus ajándék az étcsokik szerelmeseinek!

100%-os vegán étcsokoládé különlegesség - Melt

Közzétéve:

Melt étcsokoládé Magyarországon

Melt bean-to-bar étcsokoládé

Már nem csak a Selfridgesben és Nothing Hillen, de a www.etcsokibolt.hu webáruházban is kaphatóak a vegan Melt étcsokoládék.

A Melt London egyik legismertebb luxus csokoládékat készítő boltja. A kézműves csokoládékat világhírű mesterek készítik egyedi receptek alapján, a Nothing Hill-ben és Holland Parkban található boltjaikban. A boltokban a konyha nyitott és a vendégek és vásárlók végignézhetik hogyan készülnek a kézműves csokoládék. A csokoládék készítésének folyamata magával ragadó látvány és a mindent átható csoki illat elbűvöl mindenkit.

A csokoládé az egyetlen olyan étel, mely testhőmérsékleten olvad, innen ered a Melt márkanév is. Az étcsokoládé a legjobban élvezhető, ha hagyjuk a szájban szétolvadni és élvezzük az egymás után lassan kibomló ízkavalkádot.

A Melt 2006-óta készíti a bean-to-bar étcsokoládékat, a legjobb minőségű alapanyagokból és ellenőrzött beszállítóktól, akik támogatják a helyi közösségeket és a környezet védelmét.

A Darkest Desire webáruházában jelenleg hatféle Melt étcsokoládé kapható 65 és 100 százalék közötti kakaótartalommal. Már sokféle 100%-os étcsokoládét megkóstoltunk, de a Melt 100%-os étcsokoládéja még mindig torony magasan a legízletesebb számunkra! Az étcsokoládé különlegessége, hogy Criollo kakaóból készült, továbbá semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz a kakaón kívül.

A másik kedvencünk a Melt Wild étcsokoládéja, mely vadon termő bolíviai kakaóból készül és fantasztikus, egyedi ízvilággal rendelkezik!

Sokan szeretik a Melt cukormentes étcsokiját is, mely cukor helyett maltitolt tartalmaz.

A narancs darabokat tartalmazó étcsokoládé igazi ínyencség, ha valami édesebbre vágyom, mindig ebből tördelek egy keveset.

 

Közzétéve:

Banánkenyér Zotter étcsokoládéval

banánkenyér étcsokoládéval

Amióta Csabával együtt dolgozok az étcsokoládé szenvedélyen, azóta kísért azaz érzés, hogy megosszam veletek azokat a recepteket, amikhez étcsokoládét használok.

Nincs is erre jobb alkalom, mint október 16., a Kenyér Világnapja. Ez a nap alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk a gabonát megtermelő gazdálkodókról és pékekről. A „ Fiat panis.” latin jelmondat, aminek a jelentése „Legyen kenyér!”, rávilágít ennek az alkalomnak a valódi céljára, lényegére, hogy ez minden ember számára legyen elérhető. Ezért ezen a napon a pékek adományaikkal segítenek a rászorulókon.

Ez életem első receptírása, ami számomra nem könnyű, mivel én sosem mérek, hanem mindent érzésre, ízlésem szerint készítek. Remélem tetszeni fog nektek ez a recept és bátran kipróbáljátok. Ezzel a recepttel kb. 2 éve találkoztam és a saját ízvilágom szerint átírtam, alakítgattam. Fontos volt számomra, hogy így elsőnek egy olyan receptet hozzak nektek, amihez nincs szükség mérlegre, csak 1 bögrére, ez megkönnyíti kicsit a dolgunkat.Zotter étcsokoládé

Vágjunk bele!

A banánkenyér recept

Amire szükséged lesz:

  • 1 kis tál

  • 1 keverőtál

  • 1 villa

  • 1 keverőlapát vagy fakanál (ami kéznél van)

  • valamilyen forma ( őzgerinc/ jénai/ tortaforma)

  • sütőpapír

Hozzávalók:

  • 2-3 érett banán

  • ½ bögre olaj

  • 1 bögre növényi tej (bármelyik, ami a kedvenced)

  • 1 bögre liszt

  • 1 bögre zabpehelyliszt

  • 1 bögre dió ( mandulával, aszalt gyümölcsökkel is nyugodtan kipróbálhatod)

  • 1 sütőpor

  • fél bögre nádcukor (ha nagyon édesszájú vagy akkor 1 bögrével tegyél bele nyugodtan)

  • 1 csipet só

  • 1 tk. fahéj

A tetejére:

  • étcsokoládé

  • növényi tej

  • dió darabkák

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt. (Én légkeverésen szoktam sütni 190-en fokon. De sütőnként ez eltérhet.)

  2. A kis tálban törd össze villával a banánokat.

  3. A keverőtálba öntsd a liszteket, cukrot, sót, sütőport, fahéjat.

  4. Ehhez öntsd az olajat és keverd össze, majd folyamatosan töltsd hozzá a növényi tejet. Ha sima a masszád add hozzá a banánt és a diót, keverd a masszával össze. Sűrű állagúnak kell, hogy legyen. Ha nem az, tölts még nyugodtan hozzá növényi tejet.

  5. A sütőpapírral bélelt formádba öntsd a masszát. Miután betetted a sütőbe, tegyél a tetejére sütőpapírt, hogy ne kapjon oda a teteje.

  6. Süsd 40-50 percig. Villával vagy fogpiszkálóval tudod ellenőrizni, hogy jól megsült a belseje (viszonylag tisztán tudod belőle kihúzni).

  7. Olvassz fel 1 tábla étcsokoládét 1 dl növényi tejben. Én még a forró banánkenyérre rá szoktam önteni és szórd meg a tetejét darált dióval. Ha kihűlt kiemelheted a formából és már csak az eltüntetése van hátra 😉

Egészségetekre!

Anita

Közzétéve:

Bean to bar – mi van a címke mögött?

bean to bar kakaó

Számtalan kézműves étcsokoládén láthatjuk a ‘bean to bar’ címkét, mint a minőség védjegyét. De mit is jelent valójában a ‘bean to bar’ megjelölés? És hogyan kapcsolódik a minőségi étcsokoládékhoz?

A bean to bar valójában egy kereskedelmi modellt jelent: általában azt jelenti, hogy a készítő ellenőrzi a teljes folyamatot, a kakaóbab megvásárlásától az étcsokoládé elkészítéséig.

A különleges, vagy minőségi étcsokoládé pedig értelem szerűen a minőségre helyezi a hangsúlyt. Mivel a minőségi étcsokoládé gyártás még gyermekkorát éli, ezért a minőségi étcsokoládé megjelölésre sem alakultak még ki iparági standard.

A kakaó világpiacán alapvetően kétfajta kakaót ismernek: a közönséges tömegterméket és a finom, minőségi kakaót.

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a bean to bar, vagy a direct trade, címke nem feltétlenül jár együtt a magas minőséggel, azonban a legtöbb bean to bar étcsokoládé készítő a legjobb minőségű kakaóbabból készíti termékeit.

A bean to bar mozgalom egy sajátos válasz társadalmi, gazdasági és gyártás transzparenciával kapcsolatos aggodalmakra:

  • A társadalmi szempont figyelembe veszi a kakaó termelés és feldolgozás minden egyes lépését és nagyra értékeli e folyamat minden résztvevőjét.
  • A gazdasági szempontok miatt minden ügylet termelők és felvásárlók közt Fair Trade-en alapul.
  • És mivel a gyártóknak fontos a magas minőség, ezért fontos a transzparencia és a termelőkkel való szoros együttműködés és kapcsolat.

A kakaó termelési folyamata

A farmokon a kakaó színes hüvelyekben nő magas fákon. Amikor megérik, a munkások machétával betakarítják, ügyelve arra, nehogy megsértsék a fát. Majd a kakaó termését félbe vágják, ahol sűrű fehér pépben rejtőznek a kakaó szemek.

Ezután öt-hat napig érlelik a kakaóbabot és a pépet, majd a munkások kiveszik a kakaóbabot és megszárítják a teraszon, vagy szárító gépekkel. Amikor a kakaóbab nedvességtartalma eléri a hét százalékot, akkor már könnyen tárolható, szállítható.

Az étcsokoládé készítő munkája

A csokoládé készítő kiválasztja és felvásárolja a számára megfelelő minőségű kakaóbabot, majd megpörköli, őrli, megolvasztja és formába önti a csokoládét. Az egész folyamatot kézzel végzik és minden egyes lépésének tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy tökéletes minőségű étcsokoládé legyen a végeredmény.

A fogyasztói igény a bean to bar csokoládéra

Az utolsó lépésként, az étcsokoládé eljut a fogyasztóhoz. Akiknek a bean-to-bar általában a minőséget és ízt jelöli elsősorban és nem magát a termelőtől a fogyasztóig tartó folyamatot.

Azonban egyre többen ébrednek rá a bean to bar teljes jelentésére és mind többen keresik nem csak a minőséget, de a leellenőrizhető forrást is!

Habár a fogyasztók számára a bean to bar folyamat önmagában nem garantál magas minőséget, mégis egy hasznos eszköz arra, hogy a csokoládé készítők magas minőségű étcsokoládékat készíthessenek.

A bean to bar mozgalom három pillére (gazdasági, társadalmi, technikai) ígéretes jövőt sejtet, melyben a fogyasztók minőségi csokoládét kapnak, a termelők és a készítők szoros együttműködése pedig lehetővé teszi a fenntarthatóságot és azt, hogy a csokoládéból a termelők is emberi körülmények közt élhessenek.

 

Forrás: www.perfectdailygrind.com

Közzétéve:

Forró csoki a Taza mexikói korongjából

Taza forró csoki recept

Mexikóban és Közép és Dél Amerika más helyein a csokoládét eredetileg italként fogyasztották. A kakaót megőrölték, összekeverték vízzel és fűszerekkel és forrón fogyasztották.

A Taza 85%-os étcsokoládét tartalmazó mexikói csokoládé korongból ízletes forró csokit lehet készíteni, az alábbiak szerint:

Hozzávalók

Elkészítés

  1. törd össze apró darabokra a Mexikói étcsokoládé korongot
  2. melegítsd fel a tejet (vizet) egy kis lábasban, közepes tűzön
  3. vedd le a tűzről a tejet (vizet) és add hozzá a fűszereket (só, fahéj, kardamon, őrölt szegfűszeg)
  4. tedd e tejbe az étcsokoládét és kevergesd lassan amíg teljesen fel nem oldódik
  5. miután az étcsoki feloldódott, tedd vissza a tűzre és melegítsd gyenge lángon
  6. amíg az ital melegszik, habosítsd fel a forró csokit egy molinillo segítségével
  7. amikor a forró csoki már forró és habos, vedd le a tűzről és fogyaszd egészséggel!

Közzétéve:

Csokoládé és egészség

egészséges étcsokoládé

A közvélekedés nem tartja a csokoládét kifejezetten egészséges tápláléknak, mivel főleg csak kakaót, cukrot és zsírt tartalmaz. Azonban ez a vélekedés megdőlni látszik a legújabb tudományos kutatások fényében!

A csokoládé sok összetevőt tartalmaz, melyek különböző hatással vannak az egész testre:

  • A csokoládéban levő flavonoidok antioxidáns jellegüknél fogva csökkentik koleszterin szintet és ezáltal a szívbetegségek kockázatát. A flavonoidok megtalálhatóak a teában és a vörösborban is, azonban csak a magas kakaótartalmú étcsokoládékban (>80%) van belőlük olyan mennyiség melynek pozitív hatásai érezhetőek is.
  • A teobromin a kakaó meghatározó komponense, mivel ez adja a kakaó kesernyés ízét. Stimuláló hatású vegyület, de nem olyan erős mint a koffein.
  • A koffein is megtalálható a csokoládéban, de a kávéhoz képest elenyésző mennyiségben.
  • A triptofán egy aminosav, amiből az emberi test a szerotonin nevű neurotranszmittert termeli. A szerotonint szokás boldogság hormonnak is nevezni, mivel a magas szintje emelkedett hangulatot eredményez.
  • A feniletilamin az amfetamin elővegyülete, miatta tartják a csokoládét afrodiziákumnak is!
  • Az anandamid egy kannabinoid vegyület, a kannabiszhoz hasonló hatású, azonban az étcsokoládéban nagyon kis mennyiségben található csak meg.
  • A cukor teszi ki az étcsokoládék akár 10-20%-át is. Mértékletes fogyasztás mellett, azonban az étcsokoládékban található cukor és zsír nem okoz egészségügyi kockázatot!

Mértékletes (napi 20-30 g) étcsokoládé fogyasztás mellett, a pozitív hatások felülmúlják a cukrok és zsírok által okozott kockázatokat (pl. elhízás).

Ideje felülvizsgálni a korábbi negatív hozzáállást az étcsokoládéval kapcsolatban és az egészségtelen ételek kategóriájából áthelyezni az egészségesek közzé!

Közzétéve:

A kakaóbab

Criollo, Forastero, Trinitario kakaó bab

Manapság három fajta kakaóbabot használnak a csokoládé készítéshez: a nemes Criollo-t, a közismert Forastero-t és a Trinitario-t, a kettő hibridjét.

A Criollo és Trinitario ritka, finom és aromás kakaóként ismert, míg a Forastero kakaóbab általában a tömeggyártásban használatos. Jelenleg a kakaóbab termelés több mint 90 százalékát a Forastero kakaó teszi ki, a fennmaradó tíz százalékon osztozik a Criollo és a Trinitario.

Criollo

Amit a finom Arabica jelent a kávézóknak, azt a legjobb minőséget jelenti a Criollo az étcsokoládé szerelmeseinek. A Criollóból készült csokoládénak jellegzetes vöröses színe van és különleges ízkavalkád jellemzi: keveredik benne a karamell, a dohány, a dió és a vanília íze is. A Criollóból készült étcsokoládék meglehetősen ritkák, ezért feltétlenül ajánlott a kipróbálásuk ha a kezünkbe kerül egy szelet! A Criolloból készült csokoládé íze szokatlan lehet azok számára, akik a Trinitario-hoz és a Forastero-hoz vannak szokva.

A Criollo az utóbbi évszázadban lett ritkaság, mivel kevésbé ellenálló fajta, mint a Forastero, vagy a Trinitario. Korunkban a Criollo közelebb áll a Trinitariohoz mint az évszázadokkal ezelőtti eredeti Criollohoz. A legfontosabb Criollo fajta, az Ocumare 61Porcelana és a Chuao, melyek ültetvényei Venezuelában találhatóak meg.

Forastero

A Forastero a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termelt kakaóbab fajta. Eredetileg az Amazonas régiójából származik, de ma már a világ minden táján megtalálható. A legelterjedtebb fajtája az Amenolado, melyet főleg Brazíliában és Nyugat-Afrikában termelnek.

A legtöbb Forastero fajtát nagy mennyiségben és közepes minőségben termelik, de vannak kivételek, például az ecuadori Cacao Nacional és Arriba Forastero, melyek a legjobb minőségű étcsokoládék alapanyagául szolgálnak.

A forastero spanyolul idegent jelent, mert a gyarmatosítás idején a Spanyol birodalom Venezuelában termelte a hazai (spanyolul criollo) kakaót és az Amazonas vidéki kakaó idegennek számított a számukra.

Trinitario

A Trinitario, a Criollo és Forastero kakaó keveréke és Trinidadról származik. A XVII. század végén Criollo fákat ültettek a szigeten, melyeket a XVIII. században megtizedelt egy járvány. Ekkor ültettek Forastero kakaót a helyükre, melyek a Criolloval keveredve létrehozták a Trinitario fajtát. A XIX. század folyamán a Trinitario fajta elterjedt az egész világon és ma már megtalálható Venezuelában, Ecuadorban, Kamerunban, Samoán, Sri Lankán, Javán és Pápua Új-Guinea-ban is.

Mára a Trinitario a legelterjedtebb fajta a minőségi étcsokoládék piacán. Közülük is kiemelkedik a venezuelai Carenero és Rio Caribe változat, mely nagy tiszteletnek és tekintélynek örvend a legjobb minőségű étcsokoládék kedvelői között.

A kameruni Trinitario viszont közepes minőségű, ezért elsősorban a tömegtermeléssel készült csokoládékban található meg.

 

Forrás: www.chocolate-revolution.com

Közzétéve:

Criollo kakaó

Criollo kakaó

A Criollo kakaóból készült étcsokoládék sokkal jobb ízűek, mint a más fajtákból készültek. A Criollo ízében keveredik a dió, a dohány, a karamell és a vanília íze.

A Criollo kétszáz évvel ezelőtt még domináns kakaó fajta volt, mivel azonban érzékenyebb a betegségekre, mint a Forastero és Trinitario fajták, ezért napjainkban már csak a legjobb minőségű kakaók és csokoládék készülnek belőle.

A Criollo kakaó igazi ritkaság, Venezuelában található a legtöbb fajtiszta Criollo fából álló ültetvény.

A Criollo kakaó Közép-Amerikai eredetű és már az Olmékok és a Mayák körében is közkedvelt volt. A Criollót valószínűsíthetően Közép-Amerika őslakói nemesítették a dél-amerikai eredetű Forastero kakaóból. A Criollo kakaót megkülönbözteti a többi fajtától, hogy kevésbé keserű az íze és világosabb a színe is.

Mivel a Criollo igen érzékeny fajta, ezért manapság már szinte csak a Forastero fajtával kevert hibridjeivel (Trinitario) találkozhatunk. Biológiailag azonban a Criollo és Forastero nem különül el egymástól, még alfajként sem lehet őket besorolni.