Posted on

Minden amit a csokiról tudni érdemes

A csokoládé évszázadok óta jelen van életünkben és ezalatt az idő alatt rengeteget változott is. Összegyűjtöttünk a legfontosabb információkat és fogalmakat, amit a csokiról tudni érdemes.

Talán azt hiszed, hogy már mindent tudsz a csokiról és az étcsokikról. Például minél magasabb a kakaótartalom, annál keserűbb a csokoládé. Vagy hogy a single-origin címke azt jelenti, hogy a kakaó egy farmról, egy tájegységből származik. És hogy a bean-to-bar mozgalmat néhány brooklyni szakállas fickó indította el…

Az FCIA adatai alapján, a prémium minőségű csokoládék forgalma 19%-al nőtt 2018-ban. Az elmúlt tíz évben a kézműves csokoládé készítők száma néhányról, több mint 250 fölé nőtt (az USA-ban). A kreativitás és a termékek száma és minősége évről-évre növekszik, de még mindig vannak etikai kétségek az ellátási lánccal kapcsolatban. Sajnos még mindig gyakori a gyermek munka, a mélyszegénység és az erdők kiirtása.

Hogyan készül a csokoládé?

A csokoládé kakaó hüvelyből indítja az életét: a kakaófa törzsén és ágain növekvő ovális termékek rejtik az értékes kakaóbabokat, melyeket a hüvelyen belül húsos, lédús állomány vesz körül, melynek az íze leginkább a mangóra emlkékeztet.

Betakarítás után a babokat közel egy hétig erjesztik és szárítják, ekkor nyerik el a rájuk jellemző ízt és zamatot. Szárítás után a babokat megpörkölik és összetörik, hogy a maghéj (mely ropogós és íze dióra emlékeztet) elváljon a belső részektől. A zúzott kakaóbab töret körübelül fele-fele arányban tartalmaz kakaóvajat és szilárd összetevőket. A zúzott kakaóbabokat ezután összeőrlik és kakaópasztát csinálnak belőle. Ekkor adják a csokoládéhoz az ízesítő és állagjavítő anyagokat (vanílila, lecitin, cukor, stb.), majd másodszor is megőrlik (konsírozzák), hogy még kisebb méretű szemcséket kapjanak. A konsírozás általában 24-72 órát vesz igénybe. Ezután következik a csokoládé temperálása (felmelegítik, majd lehűtik), mely folyamat során a csokoládé elnyeri végleges állagát és formáját.

Mi az a bean-to-bar csokoládé?

Tulajdonképpen minden csokoládé bean-to-bar, mert kakaóbabból készül minden csoki, azonban az elnevezés valójában azt takarja, hogy a készítők maguk választják ki a kakaó forrását, jól ismerik a termelőket és hogy azok milyen minőségű kakaót termelnek. Ezzel szemben az ipari készítők a kakaót ömlesztve (melyben összevegyülnek a különböző minőségű és fajtájú kakaók) és nagy mennyiségben vásárolják fel.

Ezáltal a bean-to-bar csokoládék készítői nem csak a kakaó fajtájával és minőségével vannak tisztában, de a kakaó etikus származásával is. Mivel általában személyesen is ismerik a termelőket, a jó minőségű kakaóbabért a világpiaci ár két-háromszorosát is kifizetik a nekik.

A legjobb bean-to-bar csokoládé készítők maguk válogatják a kakaóbabokat és ők végzik az őrlés, konsírozás, temperálás teljes folyamatát is.

A bean-to-bar csokoládék íze, zamata és minősége annyira különbözik a boltok polcain található termékektől, hogy alig lehet velük összehasonlítani őket. Ez egyaránt igaz az árukra és a minőségükre is.

Melt Wild 68% Bolívia kézműves étcsokoládé

Mi az a single-origin csokoládé?

Sokakban él a tévhit, hogy a single-origin csokoládék egy domboldalról, völgyből, vagy dűlőről származnak, azonban ez nem mindig van így. Vannak olyan csokoládék, melyek valóban egy adott völgyből, vagy tájegységről származnak, de például a csak madagaszkári, vagy csak perui kakaóból készült csokoládét is el szokták látni single-origin jelzővel. Azt csak címke és a gyártó alapos tanulmányozásával lehet kideríteni, hogy az adott termék valóban egy régióból, vagy csak egy országból származik.

A single-origin csokit alapvetően megkülönböztethetjük a ‘bulk’-tól (ömlesztett), mely a világ minden tájáról származó kakaót tartalmazhat elvileg.

Minél inkább egy szűkebb tájegységről származik a kakaó, annál inkább jellemző rá az egyedi illat és ízvilág. De a tágabb régiók és országok szintjén is igaz ez valamennyire, mert más az ízprofilja és az összetétele a Dél-Amerikában, Afrikában, vagy a Salamon szigeteken termelt kakaóból készült csokoládéknak.

To’ak El Niño

Mit jelent a kakaó százalék?

Általában azt a terméket hívják csokoládénak melynek szárazanyag tartalma legalább 10% kakaót tartalmaz. Az étcsokoládék esetében ez általában legalább 30-50%.

A kakótartalom százalékos feltüntetése 1986-ban terjedt el, amikor a Valrhona elkészítette első 70% kakaótartalmú csokoládéját.

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy minél magasabb egy csoki kakaótartalma, annál keserűbb a termék. Azonban ez korátsem van így! A csokoládé keserűsége elsősorban nem a kakaótartalom függvénye, hanem a kakaóban fajtáján és a feldolgozás módján múlik. A kakaótartalom mind a kakaóvajat és a kakaó szárazanyagot is tartalmazza, azonban ezek eltérő aránya nagy hatással van a csoki ízére.

Taza kézműves étcsokoládé

Mi az a direct-trade?

A kakaót és csokoládét a legtöbb kritika az ellátási lánc miatt éri. Jelenleg a kakaó döntő többsége árucikkként kerül a nagykereskedelembe, akárcsak a kőolaj, vagy a vasérc, ami nincs jó hatással a kakaó minőségére és a kakaó termelők, vagy az ültetvényeken dolgozók életszínvonalára sem.

Nyugat-Afrikában, ahol a világ összes kakaójának közel 60-70%-át termelik, sok kakaótermelő napi 2 USA dollár alatti jövedelemből kénytelen tengődni.

A direct-trade azokra a kakaóbabokra vonatkozik, melyeket a rendszeren kívül, a világpiaci árat jóval meghaladó áron értékesítenek. Ezek a kakaóbabok nem csak drágábbak, de minőségük is sokkal jobb mint a világpiacon ömlesztve értékesített társaiké. Sajnos a direct-trade rendszerben értékesített kakaó jelenleg még csak az összes forgalom mintegy 1%-át teszi ki.

Társadalmi felelősségvállalás - adakozás, adomány, Direct Trade, környezetvédelem

Mi a kakaó termelés környezeti hatása?

Az elmúlt évtizedek a kakaó ültetvényeken folyó gyermek munka és a veszélyes munka körülmények által kiváltott botrányoktól volt hangos, azonban a felháborodást nem követte semmilyen kormányzati, törvényhozói reakció. A nagy ültetvényeken, elsősorban Nyugat-Afrikában, a mai napig folyik a gyermekek dolgoztatása és kizsákmányolása.

A másik nagy probléma az erdőirtás, mely egyre gyorsuló ütemben folytatódott az elmúlt években, annak ellenére, hogy 2017-ben 34 nagytermelő megállapodott az erdőirtások megszüntetésében.

Az erdőirtás azért is sajnálatos, mert a kakaófa egy árnyéktűrő növény és nem igényel nagy ritkítást a környezetében. Szerencsére elterjedőben van az agroerdészet, mely során a kakaót természetes esőerdei környezetében termelik. A Chocolate Tree-nek is számos terméke készül agroerdészetben termelt kakaóból.

Hogyan válasszunk olyan csokoládét melynek alacsony az ökológiai lábnyoma? Általában az organikus, Fair Trade, vagy Rainforest Alliance címkével ellátott csokoládék olyan kakaóból készülnek, melyet vagy agroerdészeti módszerekkel, vagy ökológiai gazdálkodásban termesztenek.

De akkor mégis, együnk-e csokoládét?

Az ökológiaia gazdálkodásban, direct trade kereskedelmen keresztül vásárolt kakaóból készült csokoládékban nem találhatunk semmilyen etikai kifogást. Ezek a termékek biztosítják a környezet védelmét, a farmerek megélhetését és a kiváló minőséget a csokoládé szerelmeseinek számára.

Forrás: New York Times

Posted on

A csokoládé története

To’ak Art Series Guayasamín 77%

A csokoládé több ezer éves múltra tekint vissza, a kakaófa terméséből, a kakaóbabból készül. A kakaófa eredeti elterjedési területe Dél- és Közép-Amerika (elsősorban a mai Ecuador és Venezuela területe). A csokoládé fogyasztása az olmék és maja kultúráig vezethető vissza.

A maja birodalomban a kakaóport összekeverték kukoricaliszttel és különféle fűszerekkel, mézzel és vízzel higították. A maja kultúrában a társadalom minden tagja és osztálya fogyasztotta a csokoládét, mely akkor még ital volt, a csokoládé szinte minden étkezésnek a része volt. A kakaóból készült ital is, de a kakaót ételek ízesítésére és rituális felajánlásként is használták.

A csokoládé szó az azték tchocoatl szóból származik, melynek jelentése: keserű (xocolli) víz (atl).

100%-os kézműves étcsokoládé különlegesség - Melt
100%-os étcsokoládé criollo kakaóból

Az aztékoknál nagy tisztelet övezte a csokoládét, a kakaóbabot fizetőeszközként is használták, azonban a csokoládét elsősorban az azték elit fogyasztotta. Montezuma azték uralkodó a feljegyzések szerint naponta több litert megivott az élénkítő hatású és afrodiziákumként is tisztelt csokoládé italból.

Az 1400-as évek végére Spanyolországban is elterjedt a csokoládé fogyasztása. 1585-től rendszeresen importálták Közép-Amerikából. A csokoládé gyorsan elterjedt a nagyobb európai városokban, egymás után nyíltak a csokoládéházak. Az USA-ban az első csokoládéház 1682-ben nyitott Bostonban. A Függetlenségi háborúban a katonák gyakran élelmiszerként és fizettségként is csokoládét kaptak.

Egy holland vegyész 1828-ban fedezte fel, hogy hogyan lehet a kakaóbab őrleményből port készíteni, melyet később könnyedén össze lehet keverni vízzel. Ezzel megnyílt az út a csokoládé tömeggyártása előtt. Tejcsokoládét először a svájci Nestlé gyártott szárított tejpor hozzáadásával.

Azonban a tömeggyártásban készült csokoládék nem tekinthetők egészséges ételnek (az alacsony kakaótartalom, magas cukortartalom és sok adalékanyag miatt), azonban az étcsokoládét (különösen a kézműves étcsokoládékat) rendkívül egészségesnek tartják. A jó minőségű étcsokoládé a kakaóporon és az esetleg hozzáadott cukron kívül nem tartalmaz más anyagot, így a kakaóbabban található nyomelemek és biológiailag aktív vegyületek hatása akadálytalanul érvényesülhet.

Az étcsokoládé íze függ a kakaóbab fajtájától, a termőterülettől, a szárítás és feldolgozás módjától, valamint a csokoládé készítő tudásától is. A három legelterjedtebb kakaófa fajta a criollo, a forastero és a trinitario.

organikus kakaó - bean to bar étcsokoládék
Pörkölt kakaóbab

A kézműves csokoládék reneszánszukat élik, és nem véletlenül! A kézműves csokoládék visszaállíthatják a csokoládé régi nimbuszát, amitől a tömeggyártás megfosztotta az elmúlt évtizedekben. Ha kézműves csokoládét vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy az árából tisztes megélhetést biztosítunk a termelőknek és gyártóknak, hogy adalékanyag mentes, kiváló minőségű alapanyagokból készült terméket fogyasztunk, továbbá, hogy a csokoládé alapanyagául szolgáló kakaóbab termelése elősegíti a helyi biodiverzitás megőrzését.

Ha a kakaó teljes ízét és pozitív hatásait maradéktalanul meg akarjuk tapasztalni, akkor érdemes magas kakaótartalmú, akár 100%-os kakaótartalmú csokoládét fogyasztanunk. A legjobb kakaónak és a gondos szárításnak és pörkölésnek köszönhetően a 100%-os étcsokoládék sokszor kifejezetten ízletesek, finomak és zamatosak. Érdemes kipróbálni őket, bátraké a szerencse!

Posted on

Étcsokoládé újdonságok

Chocolate Tree Mexico Stoneground 80% étcsokoládé

Új étcsokoládé újdonságokkal bővül kínálatunk a karácsonyi szezonra. Az amerikai Taza Chocolates és a skót Chocolate Tree 80%-os étcsokoládéi ma érkeztek és már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk őket!

Taza Cacao Crunch

A 80% kakaótartalmú, kakaóbab darabkákat tartalmazó, kővel őrölt kakaóból készült és quinoa-t is tartalmazó étcsokoládét azoknak ajánljuk, akik szeretik a különleges ízeket és az enyhén édeskés étcsokoládékat.

Taza Cacao Crunch 80% étcsokoládé
Taza Cacao Crunch 80% étcsokoládé

Chocolate Tree Mexico Stoneground

A Chocolate Tree által készített 80%-os étcsokoládé kővel őrölt TabasqueñoCrillo kakaóból készül, fahéjjal, csilivel, fekete borssal és szerecsendióval ízesített. Igazi pikáns étcsokoládé különlegesség!

Chocolate Tree Mexico Stoneground 80% étcsokoládé
Chocolate Tree Mexico Stoneground 80% étcsokoládé

Az új étcsokoládé szerzeményeink jövő héten debütálnak a Kiskert piacon, az Ankertben. Ha sikert aratnak, akkor étcsokoládé webáruházunknak is állandó tagjai lesznek.

Posted on Hozzászólás most!

A csokoládé, mint szellemi teljesítmény fokozó

étcsokoládé egészség, szellemi teljesítmény fokozás

Olasz tudósok bizonyították az eddig csak szájhagyomány útján terjedő tapasztalatot: a kakaó és az étcsokoládé kiváló szellemi teljesítmény fokozó!

Az olasz tudós csapat észre vette, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott kakaó (és étcsokoládé) javítja az emlékezetet és a vizuális információ feldolgozást és hogy a kakaó különösen hasznos lehet bizonyos emberek számára.

Az éves során számtalan olyan anyagot találtak a kakaóban, melynek egészségnövelő, terápiás hatása van. A kakaóban és az étcsokoládéban levő polifenolok növelik a nyugalmat és elégedettséget és a flavonoidok képesek megfordítani az öregedéssel együtt járó emlékezet romlást.

A kakaó egészségügyi hatásairól számos beszámoló született már, azonban csak kevés tudományos alapossággal elkészített tanulmány és kutatás létezik.

A tanulmány ideje alatt a résztvevők alacsony, közepes és nagy mennyiségű kakaót fogyasztottak étcsokoládé szelet, vagy ital formájában, egy öt naptól három hónapig terjedő periódus során.

Az olasz tudósok meggyőzőnek találták a kakaó kedvező egészségügyi hatásai mellett szóló bizonyítékokat.

Kiderült, hogy az étcsokoládé fogyasztása növelte a figyelmet, a szellemi teljesítményt, az emlékezetet és a szóbeli készségeket és azok számára volt a leghatásosabb, akik már enyhe szellemi károsodással rendelkeztek.

Az egészséges embereknek is növeli a kakaó a szellemi teljesítményt és segít megőrizni a szellemi frissességet. Azonban az egészséges embereknek nagyobb mennyiségű étcsokoládé fogyasztása javallott, hogy az eredmények látványosak legyenek.

Érdekes eredménye a tanulmánynak, hogy azok a nők, akik egész éjjel nem tudtak aludni, de étcsokoládét, vagy kakaót fogyasztottak, a kakaóban levő flavonoidok teljes mértékben ellensúlyozták az alváshiány negatív hatásait. Ez pozitív eredmény mindazok számára, akik krónikus kialvatlanságtól, vagy váltott műszakú munkától szenvednek.

A tudósok nem ismerik még a kakaó pontos hatásmechanizmusát, azonban azt gyanítják, hogy a kakaóban levő anyagok megnövelik az agyi vérkeringés mennyiségét és ezáltal fejtik ki a pozitív élettani hatásokat.

Hogy a kakaó pozitív élettani hatásait mellékhatások nélkül élvezhessük, fogyasszunk kakaóbabot, vagy magas kakaótartalmú étcsokoládét.

Forrás: www.sciencealert.com

Posted on

A Fabric kézműves és bean-to-bar finomságai

Fabric kézműves bean-to-bar Salamon szigetek 72%-os bean-to-bar kézműves étcsokoládé

A Fabric kézműves 80%-os étcsokoládéja már korábban is elvarázsolt minket, de most lehetőségünk volt megkóstolni a Fabric bean-to-bar csokoládéját is.

A Fabric kézműves csokoládéknak nem csak az íze feledhetetlen, de a csomagolása és a kinézete is elvarázsol mindenkit.

Fabric Salamon szigetek 72%-os kézműves bean-to-bar csokoládé
Fabric Salamon-szigetek 72%-os étcsokoládé

A Salamon szigetekről származó organikus kakaóból készült bean-to-bar étcsokoládé igazi ínyencség! Selymes, kellemesen lágy, harmonikusan keveredik benne a kakaó kesernyés, gyümölcsös íze a nádcukorral. Érdemes összehasonlítani az ízét a Melt Salamon-szigetekről származó 85%-os kézműves csokoládéjával!

Az ecuadori kakaóból készült 74%-os bean-to-bar étcsokoládé füstös, citrusos ízével páratlan élményt nyújtott számunkra. Az ízvilága emlékeztet a Taza étcsokoládéira, valamint a szintén ecuadori kakaóból készült kézműves csokoládékra.

A Fabric kézműves és bean-to-bar étcsokoládéi megtalálhatóak webáruházunkban a kézműves csokoládék és a bean-to-bar étcsokoládék között!

A csokoládékat meg is tudod kóstolni a Darkest Desire Klub csokikóstoló rendezvényein. A rendezvényekről tájékozódhatsz a Facebook oldalunkon és Facebook csoportunkban, valamint hírleveleinkből.

Posted on

Megkóstoltuk a Chocorino Exkluzív étcsokoládéit

Chocorino Exkluzív 100%-os kézműves étcsokoládé

A hétvégén sikerült megkóstolnunk a Chocorino 100%-os és 90%-os kézműves étcsokoládéit. A kóstolás jól sikerült, alig tudtuk abbahagyni!

A Chocorino Exkluzív 100%-os kézműves csokoládéja az igen ritka ecuadori Nacional kakaóból készült és a kakaómasszán kívül semmi mást nem tartalmaz! Tömege 100 g, ami nagynak mondható a többi kézműves és bean-to-bar csokoládéhoz képest. Az íze kifejezetten édes, kellemesen kesernyés, eteti magát, szinte nem lehet letenni!

A Chocorino Exkluzív 90%-os kézműves étcsokoládé az organikus kakaón kívül csak organikus akácmézet tartalmaz. A méz kellemes háttér ízt és aromát kölcsönöz a tiszta ecuadori kakaónak. Az akácmézes étcsokoládénak is 100 g a súlya, de ettől függetlenül gyorsan el tud fogyni! 🙂

A Chocorino Exkluzív 100%-os és 90%-os étcsokoládéja webáruházunkban is megtalálható, a kézműves csokoládék közt!

Te már kóstoltad valamelyiket? Hogy ízlett?

Posted on

Kézműves csokoládéké a jövő?

Taza kézműves étcsokoládé

A kézműves csokoládéké a jövő sok csokikóstoló és csokoládé blogger szerint, mert az embereknek egyre fontosabb az egészségük és a környezetük védelme. Ennek is a következménye, hogy a kézműves csokoládék piaca évről-évre bővül.

Ha a kézműves csokoládé manufaktúrák is annyi figyelmet szentelnének a stratégiai gondolkodásra, mint a csokoládék elkészítésére, akkor a kézműves csokoládék piaca még gyorsabban bővülhetne!

Taza kézműves étcsokoládé
Taza kézműves étcsokoládé

A marketing stratégia kialakítása alapvető fontosságú minden vállalkozás számára, mert hiába a magas minőségű csokoládé, ha nem ismerik, nem tudnak róla a potenciális vásárlók.

A stratégia része a perszóna, vagy célcsoport meghatározása, mert csak ezután lehet hatékonyan és célzottan hirdetni. Az idősebb korosztályokat például nem lehet elérni a közösségi oldalakon, a fiatalabbak pedig ritkán olvasnak nyomtatott médiát.

A perszóna

A kézműves, organikus, direct-trade, bean-to-bar étcsokoládékat készítők és forgalmazók perszónája lehet minden 35-44 év közötti egészség- és környezettudatos nő, aki nagyvárosban él és az átlagosnál magasabb a jövedelme.

A célcsoport szűkítése nem csökkenti az értékesítést, hanem épp ellenkezőleg, a jól célzott közönség és márka-hű közösség miatt növeli azt, miközben a hirdetési költségeket csökkenti.

A kézműves csokoládék marketingje nem szükségszerűen kell, hogy csak online módszereket (SEO, PPC hirdetések) alkalmazzon. Jól működhet:

  • közeli jóga és fitnesz stúdiókkal való együttműködés,
  • helyi kézműves termékeket áruló piacokon való részvétel,
  • csokoládé kóstoló eseményeken való részvétel, vagy kézműves csokoládé kóstolások szervezése
  • együttműködés egészségügyi és táplálkozási magazinokkal és weboldalakkal

ROI – Return On Investment

A célcsoport megfelelő beazonosításának segítségével a kézműves csokoládé készítők elérhetik a legmagasabb ROI-t, amivel rengeteg feleslegesen elköltött pénzt tudnak megspórolni, mert így nem vesztegetik az erőforrásaikat nem megfelelő helyen, nem megfelelő vásárlóknak, nem megfelelő üzenetekkel.

Mindenre igaz az életben, hogy nem azt vonzzuk amit akarunk, hanem azt amik/akik vagyunk. Különösen igaz ez a kézműves csokoládék piacára, ahol a gyártók és a forgalmazók többnyire családi vállalkozások.

Minél pontosabban sikerül elképzelni és meghatározni a kézműves csokoládék ideális vásárlóját, annál több ideális vásárló fog megjelenni a boltban és a webshopban.

Posted on

Amit a csokoládé díjakról tudni érdemes

csokoládé díjak - AOC

Akik nem csokoládé rajongók talán nem is tudják, hogy csokoládé díjak és versenyek léteznek. Pedig már régóta osztanak csokoládé díjakat és ezek a díjak egyre népszerűbbek.

A koncepció egyszerű: profik és a csokoládé szerelmesei összegyűlnek évente néhány alkalommal, hogy megkóstolják és pontozzák a megjelent csokoládékat. Arany, ezüst és bronz díjat adnak különböző kategóriákban a legjobb csokiknak. A gyártók nevezési díjat fizetnek és ha nyernek, büszkén mutatják a díjat és díjnyertes csokoládéikat.

A két legismertebb szervezet az International Chocolate Awards és az Academy of Chocolate Awards.

Első pillantásra a csokoládé díjak és versenyek mindenkinek hasznosak: a szervezőknek megélhetést biztosítanak, a gyártóknak reklámlehetőséget, a fogyasztóknak pedig útmutatást, hogy melyek a legjobb minőségű és legízletesebb csokoládék. Azonban a díjakat sok kritika éri és nem ritka, hogy neves csokoládé készítők bojkottálják a kiállításokat.

Fabric étcsokoládé 80%-os ecuadorri arriba kakaóból qumquattal és kávéval
Acedemy of Chocolate aranyérmes Fabric étcsokoládé

A csokoládé díjak és versenyek haszna

A díjak segítik a fogyasztókat, hogy megtalálják a számukra legjobb minőségű és legfinomabb csokoládékat. Mivel a díjakat általában (de nem mindig) szakértők adják, ez garanciát jelenthet arra nézve, amire a díj, vagy tanusítvány szól.

A díjnyertes csokoládék általában megnövelik az értékesített mennyiségeket és ez kedvező a csokoládé készítők számára is, mivel a fogyasztók számára garanciát jelent a szakavatott zsűri véleménye.

A díjak számos sajtómegjelenést hoznak a márkának és a csokoládé készítőknek, ami segít minél szélesebb körben megismertetni a fogyasztókkal a márkát és a terméket.

Zotter Peru 100%
A Bernardini-díj nyertes Zotter Peru

A csokoládé díjak és versenyek árnyoldalai

Évente több száz díjat osztanak ki különféle megmérettetéseken és versenyeken. Nem csak sok kategóriában hirdetnek díjazottakat, de kategórián belül általában több ezüst és bronzérmet is kiosztanak. Az eredmény, hogy rengeteg olyan csokoládé van a piacon, mely rendelkezik valamilyen díjjal, vagy éremmel. A probléma világos: minél több a díj és a díjazott, annál kevésbé értékes egy díj.

Bárki a zsűri tagja lehet, nem szükséges szakvizsga, vagy bármilyen képesítés ahhoz, hogy valaki a döntőbizottságok tagja lehessen. A zsűrikben megtalálhatóak chocolatierek, csokoládékészítők, profi kóstolók, bloggerek, influencerek, sőt hétköznapi csokoládé rajongók is. Ez egyfelől jó, mert sokféle nézőpont jelenik meg a döntés során, azonban ha nem megfelelő a profik és amatőrök aránya, könnyen értéktelenné válhatnak a díjak.

Túl sok csokoládét kóstolnak meg rövid idő alatt: van olyan csokoládé verseny is, ahol a zsűriknek több mint harminc csokoládét kell megkóstolniuk naponta. Köztudott, hogy az ízlelőbimbók elfáradnak 5-7 csokoládé megkóstolása után, ami azzal jár, hogy az elsőként tesztelt csokoládék még több figyelmet kapnak, mint a sor végén levők.

A csokoládék változhatnak a díj elnyerése után. Nem ritka, hogy a csokoládé gyártók kifejezetten a versenyre készítenek prémium minőségű csokoládékat, azonban a piacon eladott, nagyobb mennyiségben gyártott csokoládékban már nem ugyanazokat az alapanyagokat használják fel. A csomagolás és rajta az embléma változatlan, a belső összetevők azonban már nem ugyanazok.

Megéri-e kézműves, díjnyertes csokoládét venni?

Tagadhatatlan, hogy a csokoládé díjak segítik a kézműves csokoládé készítőket, hogy megismerjék őket és eladják termékeiket és nyilvánosságot teremtsenek a minőségi kézműves csokoládéknak. Azonban úgy tűnik, mindig van lehetőség a javulásra, mind a díjak szervezésében, mind az értékelés módjában!

Megérik-e a díjnyertes csokoládék az árukat? Valóban olyan magas minőséget képviselnek, mint amit az emblémák állítanak? A legjobb módja, hogy megtudjuk, ha magunk kóstoljuk meg a kézműves csokoládékat és eldöntjük, mi a számunkra legmegfelelőbb választás!

KIlian & Close 85% Panama étcsokoládé
AOC díj nyertes Kilian&Close

Források

  • thechocolatejournalist.com
  • academyofchocolate.org.uk
Posted on

Hogyan veszik rá az embereket a nagy márkák, hogy megvegyék a gagyi csokoládéjukat?

gagyi vs minőségi csokoládé

Akár magunknak, akár mások számára vásárolunk csokoládét, el kell döntsük, hogy melyek azok a csokik, melyek megérik az árukat! A nagy márkák gyakran adnak el gagyi csokoládékat agyafúrt marketing stratégiákat alkalmazva. Azonban azok, akik minőségi csokoládét szeretnének venni, résen kell lenniük és nyitva kell tartaniuk a szemüket, nehogy belessenek a világmárkák csapdájába!

A nagy csokoládé gyártók mindent elkövetnek, hogy az ő termékeiket vásároljuk meg, azonban ha ismerjük a trükkjeiket, könnyebben el tudjuk kerülni, hogy beleessünk a csapdájukba, és drágán (vagy nagyon olcsón) vegyünk alacsony minőségű csokoládét.

Ráírják a kakaó származási helyét a csokoládéjukra

Néhány éve még csak a kézműves csokoládé készítők írták rá a csokikra a kakaó származási helyét, azonban 2018-ban már a nagy márkák is átvették ezt a szokást. Ma már a legtöbb terméken megtalálható a származási helye, azonban a származási hely nem garantálja a magas minőséget!

Kakaófák és farmerek képét teszik a reklámanyagokra

Hogy fenntartsák az átláthatóság és nyomon követhetőség látszatát, a nagy márkák farmerek, kakaófák, kakaóbab képeit teszik a promóciós anyagaikra. Weboldalaik tele van képekkel a “farmról”, ahol a kakaót termelik. Sokat kommunikálnak a közösségi médiákon a csokoládé készítés folyamatáról, ahogy a kakaóbabból ízletes csokoládé készül. Ezek a képek kellemes érzéseket (természet, humanitás, egzotikus tájak) idéznek fel a vásárlóban. Azonban a kakaó készítőik és beszállítóik általában köszönő viszonyban sincsenek a képeken szereplő mosolygós farmerekkel és színes kakaóbabokkal.

Azt állítják, hogy csokoládéik nem tartalmaznak adalékanyagokat

Az összetevők listája évről-évre rövidül a nagy márkák csokoládéinak címkéjén. A vásárlók már nem szeretik egészségkárosító adalékanyagokkal terhelni szervezetüket. A manapság divatos címkék: pálmaolaj-mentes, alacsony cukor tartalom, tartósítószer mentes. Az összetevők listájának rövidülése és az adalékanyagok elhagyása egyre jobban hasonlatossá teszi ezeket a csokikat a kézműves csokoládékhoz, azonban a kevesebb káros anyag nem jár együtt az alapanyagok minőségének javulásával! Hiába tartalmaz egy csokoládé csak kakaót és cukrot, ettől az még nem jelenti azt, hogy megbízható forrásból is származnak.

Kézműves, kézzel-készült és hasonló jelzők használata

Hogyan gyárthat egy márka kézműves csokoládékat, amikor több mint száz országban értékesíti termékeit? Nyilvánvaló, hogy a tömegtermelés csak futószalagon, nagyüzemi módszerek közt történhet, mégis a kézműves, artisan jelzőkkel a világmárkák gyakran visszaélnek. A nagy márkák szívesen tüntetik fel ezeket a jelzőket az általuk gyártott csokoládékon, mert így a vevők azt hiszik, hogy valami különlegeset vásárolnak. Szeretnék azt hinni, hogy valahol a gyárban van egy csokiszakértő, aki értő gondossággal felügyeli a gyártási folyamatot, azonban sajnos a nagy márkák által gyártott csokikhoz legjobb esetben is csak a gyártósorok kezelői jutnak.

Zotter Bolívia 90%

Tanusítványokkal dicsekednek

A csokoládé rajongók még mindig gyakran esnek abba a hibába, hogy azt hiszik, a különféle tanusítványok egyben magas minőséget is jelentenek. Organikus, Fair trade, Glutén mentes, Vegan, Rainforest Alliance, csak hogy néhányat említsünk. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a tanusítások csak az adott szakterületre vonatkoznak!

Az organikus azt jelenti, hogy vegyszermentes gazdálkodásból származó. A Fair trade embléma azt tanusítja, hogy termelőkkel szemben korrekt kereskedelmi és felvásárlási szabályokat tart be a csokoládé készítő.

Díszes csomagolás

A csokoládé fogyasztók vonzódnak a színes csomagolásokhoz, trendi dizájnhoz. Először a szemünkkel eszünk és a nagy márkák ezt jól tudják! Azonban a díszes csomagoláson túl, a tudatos vásárló, aki minőségi étcsokoládét keres, megnézi azt is, hogy mi van a csokoládé dobozán! Milyen anyagokat tartalmaz, hol készült, hol termett a kakaó. A nagy márkák esetében, gyakran a díszes csomagolás többe kerül mint maga a benne levő csokoládé!

A minőségi csokoládék ismérvei

Sokféle stratégia létezik arra, hogy egy termék jó minőségűnek tűnjön! A tudatos fogyasztó a manipulatív marketinggel szemben józan ésszel és egy kis intelligenciával veheti fel a versenyt. A tudatos csokoládé vásárló ahelyett, hogy elhinné amit a gyártók állítanak, utánajár annak, hogy

  • milyen összetevőket tartalmaz a csokoládé?
  • ár (Nem minden drága csokoládé minőségi, de olcsó és jó minőségű csokoládé biztos nincs a piacon!)
  • íz (Bármit is állítsanak a gyártók, azt a csokit vesszük meg ami ízlik! Ha van rá lehetőség kóstoljuk meg a csokoládét, kérjünk belőle mintát, vagy hallgassuk meg róla mások véleményét!)
  • kutatás (Játszunk nyomozót és járjunk utána a gyártónak a weboldalán és közösségi média profiljain!)
  • kérdések (A gyártóval való közvetlen kommunikáció a legjobb megoldása arra, hogy elkerüljük a szóbeszédeket és magunk járjunk utána a számunkra fontos kérdéseknek. Azok a csokoládé gyártók akiknek nincs rejtegetni valójuk boldogan állnak majd rendelkezésünkre és válaszolnak kérdéseinkre.)

 

Források

  • thechocolatejournalist.com
  • pixabay.com
Posted on 1 hozzászólás

Zavarba ejtő fogalmak a csokoládéval kapcsolatban – és magyarázatuk

csokoládé alapfogalmak

Sokan élnek vissza a csokoládé készítésével és származásával kapcsolatos fogalmakkal, melynek részben a tudatlanság, részben a szilárd szabályok és szabályozás hiánya az oka. A leggyakrabban félreértett és félre értelmezett fogalmak: single-origin, kézműves csokoládé, csokoládé készítő és chocolatier.

Aki minőségi csokoládét szeretne venni, jól teszi, ha előbb átrágja magát a csokoládéval kapcsolatos alapfogalmak zűrzavarán. Ezzel a cikkel fényt kívánunk gyújtani néhány alapfogalom tisztázásával.

Single origin csokoládé

A bean-to-bar csokoládék népszerűségének gyors növekedésével a csokoládé készítők gyakran dicsekednek single-origin csokoládéikkal, ami érthető, mert a csokoládé ízének egyik legmeghatározóbb tényezője az, hogy honnan származik (fontos tényező még a kakaóbab fajtája és a csoki készítő jártassága és módszere is).

De mikor mondhatjuk egy csokoládéra, hogy single-origin, azaz egy bizonyos helyről származó?

Egyes csokoládé készítők az egy országból származó kakaóbabot tekintik single-origin-nak, mások egy adott területről vagy ültetvényről származó kakaót nevezik single-origin-nak, míg mások a kakaóbab fajtáját is megnevezik.

Azonban a kakaó termelés és kereslet volumene miatt már azzal is elégedettek lehetünk, ha a kakaóbab egy bizonyos országból származik, még akkor is, ha ez nem feltétlenül jelent azonos minőséget!

Érdemes észben tartanunk, hogy a single-origin csokoládé nem feltétlenül jobb minőségű, mint a kevert (blended) kakaóból készült csokoládék. (Jelenleg Venezuelában és Madagaszkáron termelik a legfinomabb kakaóbabokat!)

80%-os organikus étcsokoládé Dominikából Taza

Kézműves, vagy artisan csokoládé

Mivel nincs jogi, vagy bármi egyéb definíciója, hogy mi számít kézműves csokoládénak, ezért általában meg kell elégednünk azzal, hogy kézműves csokoládé az, amit nem tömegtermeléssel, nem futószalagon, hanem kézzel és kis darabszámban, csokoládé készítő felügyelete alatt készítenek. Azonban a legtöbb esetben, kénytelenek vagyunk a gyártók jóindulatára és a csokoládé készítő szakma átláthatóságára hagyatkozni.

Bár a kézműves csokoládékat kis darabszámban készítik, az alacsony termelési volumentől még nem lesz a csokoládé kézműves termék! Néhány kisméretű csokoládé gyár használja a termékeire a kézműves jelzőt, melyet azonban nem kézzel készítenek! A kis darabszámú termelés lehetővé teszi a kézműves mester számára, hogy a csokoládé készítés teljes folyamatában ellenőrizni és biztosítani tudja a magas minőséget.

Fabric étcsokoládé 80%-os ecuadorri arriba kakaóból qumquattal és kávéval

Csokoládé készítő és chocolatier

A csokoládé készítő az, aki megveszi a kakaóbabot a termelőktől, megszárítja, megpörköli, kakaóport készít majd a kakaóporból csokoládé pasztillát, vagy couverture-t állít elő. Ha a csokoládé készítő maga is csinál végfelhasználóknak szánt táblás csokoládét, azt nevezik bean-to-bar csokoládénak. A csokoládé készítők hozzák létre a nyersanyagot a chocolatier-ek számára.Raaka csokoládé készítő

A chocolatier pedig az a személy, aki megveszi a csokoládé készítő által készített couverture csokoládét és annak felhasználásával saját csokoládét készít.

Csokoládé készítőkből meglehetősen kevesen vannak, míg chocolatierekből sok van világszerte. A csoki készítők lehetnek egyben chocolatierek is, azonban kevesen vannak akik mindkét tevékenységben profik. A csokoládé készítők gyakran termelnek saját kakaó ültetvényeiken, vagy nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a termelőkkel (Direct Trade).

 

Források

  • thechocolatejournalist.com
  • Taza Chocolates
  • Raaka Chocolates