Kezdőlap » Hírek, események » Csokoládé és egészség

Csokoládé és egészség

4.8
(6)

A közvélekedés nem tartja a csokoládét kifejezetten egészséges tápláléknak, mivel főleg csak kakaót, cukrot és zsírt tartalmaz. Azonban ez a vélekedés megdőlni látszik a legújabb tudományos kutatások fényében!

A csokoládé sok összetevőt tartalmaz, melyek különböző hatással vannak az egész testre:

  • A csokoládéban levő flavonoidok antioxidáns jellegüknél fogva csökkentik koleszterin szintet és ezáltal a szívbetegségek kockázatát. A flavonoidok megtalálhatóak a teában és a vörösborban is, azonban csak a magas kakaótartalmú étcsokoládékban (>80%) van belőlük olyan mennyiség melynek pozitív hatásai érezhetőek is.
  • A teobromin a kakaó meghatározó komponense, mivel ez adja a kakaó kesernyés ízét. Stimuláló hatású vegyület, de nem olyan erős mint a koffein.
  • A koffein is megtalálható a csokoládéban, de a kávéhoz képest elenyésző mennyiségben.
  • A triptofán egy aminosav, amiből az emberi test a szerotonin nevű neurotranszmittert termeli. A szerotonint szokás boldogság hormonnak is nevezni, mivel a magas szintje emelkedett hangulatot eredményez.
  • A feniletilamin az amfetamin elővegyülete, miatta tartják a csokoládét afrodiziákumnak is!
  • Az anandamid egy kannabinoid vegyület, a kannabiszhoz hasonló hatású, azonban az étcsokoládéban nagyon kis mennyiségben található csak meg.
  • A cukor teszi ki az étcsokoládék akár 10-20%-át is. Mértékletes fogyasztás mellett, azonban az étcsokoládékban található cukor és zsír nem okoz egészségügyi kockázatot!

Mértékletes (napi 20-30 g) étcsokoládé fogyasztás mellett, a pozitív hatások felülmúlják a cukrok és zsírok által okozott kockázatokat (pl. elhízás).

Ideje felülvizsgálni a korábbi negatív hozzáállást az étcsokoládéval kapcsolatban és az egészségtelen ételek kategóriájából áthelyezni az egészségesek közzé!

Mennyire tetszett?

Kattints a csillagra

Átlagos értékelés 4.8 / 5. Szavazatszám 6

Még nem érkezett értékelés...

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top