Aki szereti a túrós ételeket annak biztos nagyon ízleni fog a kölesből készült vegan túró rudi torta. Elkészítése gyors és egyszerű.
Torta alap
- 1 csomag Maria keksz (Gullón- glután-tejmentes keksz) őrölve/darálva
- 100 g növényi vaj (puha)
- elhagyható- fél dl növényi tej
A darált kekszet összekeverjük a vajjal. Ha esetleg nem tapadna össze jól, akkor önts hozzá egy kis növényi tejet. Ezt a masszát nyomkodd bele a tortaformába. Tedd a hűtőbe fél órára.
Köles túró
- 250 g köles
- 2 citrom reszelt héja
- 1 csipet vanília őrlemény
- 1 csomag vanília puding
- 3 dl tej
- 150 g cukor
- 100 g vaj
- 1 csipet só
A kölest főzd meg (jó puhára), csepegtesd le. 10 percre hagyhatod a szűrőben, hogy minden felesleges nedvesség kicsöpögjön belőle. A vanília pudingot főzd meg 3 dl növényi tejjel és a cukorral. Egy nagy tálba tedd bele a kölest, a pudingot és a többi hozzávalót, majd botmixerrel jó alaposan turmixold össze. Ezt a masszát tedd a kekszalapra és mehet vissza a hűtőbe.
Csokimáz
- 90 g étcsokoládé
- 50 g vegan vaj
- kb. 4 evőkanál növényi tej (rizstej)
30-60 perc múlva tedd csak a tetejére az olvasztott csokoládét és ismét mehet vissza a hűtőbe.
Tipp: Friss eperlekvárral is felturbózhatod a tortádat. Akkor a rétegezés így néz ki: kekszalap, köles „túró”, eperlekvár, köles „túró”, csoki. 😊
Jó nassolgatást kívánok!! 😊
Lanita