Skip to content
Kezdőlap » Hírek, események » A csokoládé, mint szellemi teljesítmény fokozó

A csokoládé, mint szellemi teljesítmény fokozó

5
(3)

Olasz tudósok bizonyították az eddig csak szájhagyomány útján terjedő tapasztalatot: a kakaó és az étcsokoládé kiváló szellemi teljesítmény fokozó!

Az olasz tudós csapat észre vette, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott kakaó (és étcsokoládé) javítja az emlékezetet és a vizuális információ feldolgozást és hogy a kakaó különösen hasznos lehet bizonyos emberek számára.

Az éves során számtalan olyan anyagot találtak a kakaóban, melynek egészségnövelő, terápiás hatása van. A kakaóban és az étcsokoládéban levő polifenolok növelik a nyugalmat és elégedettséget és a flavonoidok képesek megfordítani az öregedéssel együtt járó emlékezet romlást.

A kakaó egészségügyi hatásairól számos beszámoló született már, azonban csak kevés tudományos alapossággal elkészített tanulmány és kutatás létezik.

A tanulmány ideje alatt a résztvevők alacsony, közepes és nagy mennyiségű kakaót fogyasztottak étcsokoládé szelet, vagy ital formájában, egy öt naptól három hónapig terjedő periódus során.

Az olasz tudósok meggyőzőnek találták a kakaó kedvező egészségügyi hatásai mellett szóló bizonyítékokat.

Kiderült, hogy az étcsokoládé fogyasztása növelte a figyelmet, a szellemi teljesítményt, az emlékezetet és a szóbeli készségeket és azok számára volt a leghatásosabb, akik már enyhe szellemi károsodással rendelkeztek.

Az egészséges embereknek is növeli a kakaó a szellemi teljesítményt és segít megőrizni a szellemi frissességet. Azonban az egészséges embereknek nagyobb mennyiségű étcsokoládé fogyasztása javallott, hogy az eredmények látványosak legyenek.

Érdekes eredménye a tanulmánynak, hogy azok a nők, akik egész éjjel nem tudtak aludni, de étcsokoládét, vagy kakaót fogyasztottak, a kakaóban levő flavonoidok teljes mértékben ellensúlyozták az alváshiány negatív hatásait. Ez pozitív eredmény mindazok számára, akik krónikus kialvatlanságtól, vagy váltott műszakú munkától szenvednek.

A tudósok nem ismerik még a kakaó pontos hatásmechanizmusát, azonban azt gyanítják, hogy a kakaóban levő anyagok megnövelik az agyi vérkeringés mennyiségét és ezáltal fejtik ki a pozitív élettani hatásokat.

Hogy a kakaó pozitív élettani hatásait mellékhatások nélkül élvezhessük, fogyasszunk kakaóbabot, vagy magas kakaótartalmú étcsokoládét.

Forrás: www.sciencealert.com

Mennyire tetszett?

Kattints a csillagra

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatszám 3

Még nem érkezett értékelés...

Vélemény, hozzászólás?