A csokoládé felfújt, azaz a souffle, elég ismert édesség világszerte. Millió egy recept alapján készítik el az emberek, de ezek közül nagyon sok recept tévedés. A souffle-nak egyetlen egy szabálya van, de ezt viszonylag nehéz kivitelezni: a belseje legyen tökéletesen folyós.
Függ ez az arányoktól, a sütési hőfoktól, a sütőben eltöltött időtől, de a legfontosabb, hogy minden lépést megfelelően készíts el és akkor nem csúszik be semmilyen hiba. Annak ellenére, hogy kevés a hozzávalók száma és az elkészítése sem bonyolult, azért meg van a saját kis nehézsége.
Biztos vagyok abban, hogy kóstoltátok már ezt az étcsokoládés édességet, de ha még nem, akkor éppen eljött az ideje. Nekem nem sikerült elsőre olyannak, mint amilyennek kellett volna lennie, mert túlsütöttem, ezért próbálkoztam újra és újra és újra. Talán a receptekkel nyúltam mellé, talán én nem koncentráltam eléggé, de az biztos, hogy amikor rátaláltam az egyensúlyra, akkor álmaim egyik legfinomabb étcsokoládés süteményét találtam meg.
Ne ijedj meg tőle Te sem, hanem készítsd el és lepd meg a családodat ezzel a különleges csokis felfújttal!
Hozzávalók (2 főre):
- 50 g étcsokoládé
- 1 darab nagyobb tojás
- 1 tojássárgája
- 6 dkg cukor
- 5 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- vaj a formákhoz
- 2 teáskanál cukrozatlan, holland kakaópor
- + kakaópor a formákhoz
A csokoládé felfújt elkészítése
Vajazd ki és szórd meg kakaóporral a formákat ( körülbelül 7.5 cm átmérőjű souffle formák az ideálisak ). Az étcsokoládét és a vajat vízgőz felett olvaszd meg, aztán 10 percen keresztül hagyd kihűlni. Egy elektromos habverő segítségével verd habosra a tojást, a tojássárgáját és a cukrot, majd add hozzá az étcsokoládés-vajas keveréket és dolgozd össze. Egy szita segítségével add hozzá a lisztet, majd óvatosan forgasd össze és a krémet öntsd bele a souffle formákba.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 11 percig süsd, majd borítsd meleg tányérokra, tálald gyümölcsökkel – áfonya, ribizli, málna – vagy fagylalttal, és fogyaszd AZONNAL!
Kiemelt kép forrása: Pinterest