Posted on 4 hozzászólás

A kakaóbab

Criollo, Forastero, Trinitario kakaó bab

Manapság három fajta kakaóbabot használnak a csokoládé készítéshez: a nemes Criollo-t, a közismert Forastero-t és a Trinitario-t, a kettő hibridjét.

A Criollo és Trinitario ritka, finom és aromás kakaóként ismert, míg a Forastero kakaóbab általában a tömeggyártásban használatos. Jelenleg a kakaóbab termelés több mint 90 százalékát a Forastero kakaó teszi ki, a fennmaradó tíz százalékon osztozik a Criollo és a Trinitario.

Criollo

Amit a finom Arabica jelent a kávézóknak, azt a legjobb minőséget jelenti a Criollo az étcsokoládé szerelmeseinek. A Criollóból készült csokoládénak jellegzetes vöröses színe van és különleges ízkavalkád jellemzi: keveredik benne a karamell, a dohány, a dió és a vanília íze is. A Criollóból készült étcsokoládék meglehetősen ritkák, ezért feltétlenül ajánlott a kipróbálásuk ha a kezünkbe kerül egy szelet! A Criolloból készült csokoládé íze szokatlan lehet azok számára, akik a Trinitario-hoz és a Forastero-hoz vannak szokva.

A Criollo az utóbbi évszázadban lett ritkaság, mivel kevésbé ellenálló fajta, mint a Forastero, vagy a Trinitario. Korunkban a Criollo közelebb áll a Trinitariohoz mint az évszázadokkal ezelőtti eredeti Criollohoz. A legfontosabb Criollo fajta, az Ocumare 61Porcelana és a Chuao, melyek ültetvényei Venezuelában találhatóak meg.

Forastero

A Forastero a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termelt kakaóbab fajta. Eredetileg az Amazonas régiójából származik, de ma már a világ minden táján megtalálható. A legelterjedtebb fajtája az Amenolado, melyet főleg Brazíliában és Nyugat-Afrikában termelnek.

A legtöbb Forastero fajtát nagy mennyiségben és közepes minőségben termelik, de vannak kivételek, például az ecuadori Cacao Nacional és Arriba Forastero, melyek a legjobb minőségű étcsokoládék alapanyagául szolgálnak.

A forastero spanyolul idegent jelent, mert a gyarmatosítás idején a Spanyol birodalom Venezuelában termelte a hazai (spanyolul criollo) kakaót és az Amazonas vidéki kakaó idegennek számított a számukra.

Trinitario

A Trinitario, a Criollo és Forastero kakaó keveréke és Trinidadról származik. A XVII. század végén Criollo fákat ültettek a szigeten, melyeket a XVIII. században megtizedelt egy járvány. Ekkor ültettek Forastero kakaót a helyükre, melyek a Criolloval keveredve létrehozták a Trinitario fajtát. A XIX. század folyamán a Trinitario fajta elterjedt az egész világon és ma már megtalálható Venezuelában, Ecuadorban, Kamerunban, Samoán, Sri Lankán, Javán és Pápua Új-Guinea-ban is.

Mára a Trinitario a legelterjedtebb fajta a minőségi étcsokoládék piacán. Közülük is kiemelkedik a venezuelai Carenero és Rio Caribe változat, mely nagy tiszteletnek és tekintélynek örvend a legjobb minőségű étcsokoládék kedvelői között.

A kameruni Trinitario viszont közepes minőségű, ezért elsősorban a tömegtermeléssel készült csokoládékban található meg.

 

Forrás: www.chocolate-revolution.com

Mennyire tetszett?

Kattints a csillagra

Átlagos értékelés / 5. Szavazatszám

4 thoughts on “A kakaóbab

  1. […] modellt jelent: általában azt jelenti, hogy a készítő ellenőrzi a teljes folyamatot, a kakaóbab megvásárlásától az étcsokoládé […]

  2. […] legjobb minőségűnek, mert teljesen egyedi, sajátos ízvilággal rendelkezik. (A különböző kakaófajtákról már írtunk […]

  3. […] ízének egyik legmeghatározóbb tényezője az, hogy honnan származik (fontos tényező még a kakaóbab fajtája és a csoki készítő jártassága és módszere […]

Vélemény, hozzászólás?