Skip to content
Kezdőlap » Hírek, események » Az ecuadori To’ak

Az ecuadori To’ak

5
(1)

A To’ak egy esőerdő-védelmi projektből született, amelyet Jerry Toth társalapító 2007-ben kezdett el Ecuadorban. Nonprofit alapítványán, a Third Millennium Alliance-en (TMA) keresztül segített létrehozni a Jama-Coaque Ökológiai Rezervátumot, amely jelenleg több mint 560 hektárnyi trópusi erdőt véd a partmenti hegység mentén. Itt kezdett el kakaófákat művelni és kézzel csokoládét készíteni egy nádfedeles bambuszházban, az erdő közepén.

Úgy történt, hogy ez az erdő az ecuadori Manabi tartományban található (ezért a To’ak étcsokoládéi single-origin-nak minősülnek), ami kakaó számára azt jelenti, mint a bor számára Burgundia. Természetvédelmi munkájának részeként Jerry több évet töltött egy organikus gyümölcsfás ültetvény művelésével, amely kakaófákat és ötven különböző trópusi gyümölcsfát tartalmazott.

A ház feletti hegyekben Jerry és csapata talált egy elhagyott ligetet, ahol öreg kakaófák nőttek a patakpartok mentén. Betakarították ezt a véletlenül megtalált állományt a Nacional kakaóból, és csokoládét készítettek belőle az úgynevezett Bambuszházban, a szomszédok által tanított módszerek szerint.

A házban nem volt áram, így kezdetben az egész folyamat kézzel történt. Fakazán fölött nagy vasfazékban megpörkölték a kakaóbabot, majd kézzel, egyenként levágták a babot. Jerry ezután egy régi kézi darálóval kézzel őrölte a babot. A felejthetetlenül erőteljes aroma, amely a babból áradt volt az első jel, amely azt mutatta, hogy az ecuadori kakaó más, mint a többi.

To'ak Origin El Niño 2016 78% étcsokoládé
To’ak Origin sorozat – El Nino rain harvest

Miután éveken át csiszolta szenvedélyét, Jerry kapcsolatba lépett Carl Schweizer társalapítóval és Servio Pachard negyedik generációs ecuadori kakaótermelővel azzal a küldetéssel, hogy radikálisan megváltoztassa a világ étcsokoládéra vonatkozó élményét és tapasztalatait (ami szerintünk sikerült is).

Régen a csokoládét szentnek és nemesnek tartották. Aztán az ipari korszakban árucikké vált és tömeggyártásban készült. A To’ak azon dolgozik, hogy visszaállítsa a csokoládé korábbi nagyszerűségét, és új távlatokba nyisson számára.

A To’ak küldetése az, hogy átalakítsa a világ kézműves étcsokoládé élményét: a készítés és ízlelés minőségét a minőségi borok és az érlelt whiskyk szintjére emelje.

A To’ak kéz a kézben dolgozik kakaótermesztők kis csoportjával Piedra de Platában, és a legmagasabb árat fizeti nekik fontonként egész Ecuadorban. A To’ak csomagolásában felhasznált fát a To’ak csapata pótolja őshonos keményfák ültetésével, együttműködve az ecuadori székhelyű esőerdő-védelmi alapítvány, a Third Millennium Alliance (TMA) -val.

A To’ak eladásainak 1% -át a TMA -nak adományozza a globális jótékonysági mozgalom részeként. A To’ak helyi gazdákkal, természetvédőkkel és több egyetemmel együttműködve védi a világ legrégebbi és legritkább kakaófajtáját.

A Toak csapata
A To’ak csapata

Mennyire tetszett?

Kattints a csillagra

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatszám 1

Még nem érkezett értékelés...