Nálatok is előfordul, hogy a banánok bebarnulnak vagy pöttyösek lesznek és szomorúan kell őket kidobálni? Nos, én nagyon nem szeretek ételt kidobni vagy megvárni, amíg megromlik így mindig kitalálok valamit, hogyan tudnám felhasználni. A túlérett banánra az egyik legjobb opció a banánkenyér.
Ha nem fogyna el frissen, melegében akkor könnyen le tudod fagyasztani szeletelés után, mert ugyanolyan finom marad. Mi gyakran csinálunk belőle pirítóst reggelire vagy édes bundás-banánkenyeret nutellával. Abban az egyben biztos vagyok, hogyha sok a gyerkőc és hétvége van, akkor egy adag nem lesz elég.
Étcsokoládés banánkenyér – hozzávalók
- 100 g Zotter Couverture étcsokoládé pasztilla
- 4 darab túl érett banán
- 2 darab nagyobb tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 3 szem datolya – elhagyható
- 125 g finomliszt
- 125 g zabpehely- vagy kókuszliszt
- 35 g kókuszchips – elhagyható
- 90 ml kókuszolaj
- fahéj ízlés szerint
- 1 banán díszítéshez – elhagyható
Az étcsokoládés banánkenyér elkészítése
Pucold meg a banánokat és villával nyomkodd össze őket püré állagúra, majd add hozzá a sütőport. Keverd hozzá a tojásokat és egy kézi habverő segítségével verd habosra. Ezután jöhet a felolvasztott kókuszolaj és fahéj, majd jól keverd meg. A datolyákat, ha nem frissek, hanem szárítottak, akkor áztassuk vízbe, majd egy mixer segítségével daráld őket össze, majd ezt is add az eddigi tésztához. Egy kézi mixer segítségével keverd bele mind a két típusú lisztet. Fontos, hogy ne dolgozd ki a masszát teljesen! Itt hozzáadhatod a kókuszchipset és a csokoládé pasztillákat, vagy bármit, ami a kezed ügyébe kerül és úgy érzed, hogy illik a banánkenyér ízvilágába.
Egy kenyér vagy kuglóf formát kenj ki kókuszolajjal és öntsd bele a masszát. Ha a díszítéshez használsz banánt, akkor vágd félbe hosszában és keresztben is, hogy négy nagyobb szeletet kapj és azt tedd a massza tetejére. Előmelegített sütőben, 175 fokon kezd el sütni, majd 30-35 percnél fedd le fóliával, hogy ne égjen meg a sütemény teteje.
Fogyasztható hidegen, melegen, magában, vajjal, lekvárral, nutellával, pirítósként vagy édes bundáskenyérként egyaránt.
Kiemelt kép forrása: Pinterest